Kitap Tanıtımı |
Türk dilinin metinlerle takip edilen dönemlerinden çok sonra başlayarak günümüze kadar amma verimli amma verimsiz, amma az amma çok dil çalışmaları yapılmış ve çeşitli dil bilgisi kitapları yazılmıştır. Osmanlılarda on dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısıyla yirminci yüzyılın başlarında bu minval üzere irili ufaklı, farklı yöntem ve amaçlarla oluşturulmuş dil bilgisi kitapları vardır. Bu dil bilgisi kitaplarından biri de aslında dilci kimliğiyle pek ön tarafa çıkmayan Ahmet Rasim'dir.
Ahmet Rasim'in okullarda okutulmak üzere dönemin Maarif Nezareti'nin onayıyla yayınladığı Ameli ve Nazmi TaTim-i Lis-an-ı Osınâni adlı dil bilgisi kitabını alanda çalışan kişilerin istifadesine sunmak üzere Latin harfleriyle yayınlamanın bahtiyarlığını yaşıyorum.
Türk dili gök kubbesinin serin ve derin gölgesinde ben olmanın, biz olmanın, toplum olmanın, millet olmanın gurur ve sürurunıu bir nefes gibi anbean içime çekiyorum.
Dilimizin kuytu ormanlarında henüz keşfedemediğimiz yeni bucaklarına yapılacak her bir yolculuğa küçük de olsa bir yol göstermesi, bir ışık olması temennisiyle... |