Kitap Tanıtımı |
ÖNSÖZ
Bilgisayarlar dili ile ilk defa, 1983 yılında Casio hesap makinelerine BASIC dilinde program yazarak tanıştım. O günden bugüne kadar bu tanışıklık hep artarak devam etti ve yaklaşık onbir yıldır İstanbul Teknik Üniversitesi'nde C dersleri vermekteyim.
C dili her zaman en zor öğrenilen bir bilgisayar dili olarak bilinir. Bunun iki nedeni olduğunu düşünüyorum. Birinci ve en önemli nedeni C dilinin makine diline yakın, esnek ve güçlü bir dil olması, ikinci nedeni ise kitaplardaki karmaşık ve fazla detaylı anlatımlardır. Özellikle C dilini yeni öğrenmeye başlamış bir kişinin bu kadar detay ve karmaşa altında bu dili öğrenmesi zorlaşmakta ve kitap okuyucuyu bir süre sonra bıktırmaktadır. Yabancı dillerde bu anlatım şeklinin dışında, dili öğrenmeye çalışanın seviyelerine göre kitap ve kaynaklar bulunmaktadır. Bu güne kadar yukarıda sözü edilen tarzda Türkçe bir kitabı bulamadım ve öğrencilerime kaynak olarak tavsiye edemedim.
Bu kitap, üniversitelerde verilen C dersinin müfredatına uygun olarak C diiini yeni öğrenmeye çalışanların rahatça anlayabileceği ve çalışabileceği şekilde yazılmıştır. Kitabın, öğrencilerin ve uygulayıcıların yararlanması yanında, dersi anlatanların faydalanacağı ders ya da kaynak kitap olması için çaba harcanmıştır. Bu kitap yüksek öğrenim için fazlasıyla yeterli bir kaynaktır. C programlama dili ile ilgili bütün bilgiler ve C dilinin tüm özellikleri bu kitapta yer almamıştır. Öğrenciler, daha fazla bilgi için kaynaklar bölümünde verilen kitaplar ve internet sitelerinden yararlanabilirler.
C öğrenmeye yeni başlayanların kitabı hiçbir dersi atlamadan takip etmeleri ve özümseyerek okumaları gerekir. Her ders ayrı bir konuya ayrılmış ve her konu için çeşitli örnek kodlar kitapta verilmiştir. Ayrıca kitapta her ders sonunda alıştırmalar vardır. Örnek kodlar bir derleyiciye kopyalanmalı ve çalıştırılıp test edilmelidir. Örnek kodlar üzerinde oynama yaparak programın, komutların ya da fonksiyonların nasıl değişebileceği dikkatle incelenmelidir. Ders sonunda verilen alıştırmalar mutlaka cevaba bakılmadan çözülmeye çalışılmalı ve doğru çözüm ile karşılaştırılmalıdır. Başarı için farklı kodlar denenmeli ve konular tekrar edilmelidir. |