Kitap Tanıtımı |
Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı roman, otobyagrafi ve felsefi deneme türlerinin sınırlarını genişleten; bütün bir akıcılık geleneğini sorgulayan benzersiz bir "kült kitap".
Hikaye bir adamın, oğlu ve iki arkadaşıyla birlikte yaptığı uzun bir motosiklet yolculuğundan oluşuyor. Yolcular, metalik-plastik alnızlıkların hüküm sürdüğü, özdeki çirkinliklerin yapay bir "stil" cilasıyla kapatılmaya çalışıldığı, "stilize" nesneler, "stilize" insanlar ve ilişkilerle dolu bir hayatın yaşandığı Amerikan kentlerinden sapa dağa tırmanır ve en sonunda okyausa varırlar.
Adam yolculuk boyunca bir de "iç yolculuk" yaşamakta, başka doruklarda gezinmektedir. Kendi "deli" geçmişine, aklın ötesine yolculuk yapmaktadır. "Akılcılık" dediği hayaletin peşinde antik Greklerden modern bilim felsefesine kadar bütün Batı düşüncesini kat eder. Etrafındaki bütün çirklinliğin, sahteliğin sebebi olduğu söylenen teknolojiyi suçlamaz. Sorun, teknoloji üreten insanlarla ürettikleri nesneler arasındaki ilişkilerdir. Bunun da temelinde gerçekliği, özne ve nesne diye uzlaşmaz, karşı kutuplar koyutlayarak kavramaya çalışan Akıl anlayışındaki "genetik bir bozukluk" yatar. Bu anlayış, Nitelik sorunuyla hesaplaşamaz. Bir sanatçının yapıtıı oluşturduğu, bir tamircinin bir motosikleti özenle tamir tamir ettiği saf Nielik anlarında özne ve nesne özdeştir. Bir yanda insan, bir yanda dünya / nesne yoktur. Değer yoksa olgu da olamaz. "İyi"gerçekliğin bir biçimi değildir, kendisidir. Pirsig´e göre dünyayı politik programlar oluşturarak düzeltemezsiniz, bunlar ancak temeldeki değerler sisteminin doğru olması durumunda işe yarar. "Dünyayı düzeltmenin yeri önce kendi yüreğimiz, kafamız ve ellerimiz ve onlardan çıkan iştir. Bu yüzden de insanoğlunu yazgısını düzeltmekten değil, motosikletin nasıl noarılacağından söz eden bir kitaptır bu. "Çünkü gerçek motosiklet, kendimiz denen motosiklettir." |