Kitap Tanıtımı |
Toplumsal hastalık haline dönüşen çıkarcılık toplumun ahlak yapısını, tarih bilincini ve geleceğe olan ümitlerini sekteye uğratmıştır.
Akşehir devlet hastanesinde son bir yılda toplam 8 trilyonluk 5 ihaleye fesat karıştırıldı. Hastane başhekimi ve yardımcıları gözaltına alındı.
Eylül Üniversitesi'nde kömür analizi yapan mühendis rüşvet karşılığı numuneleri değiştirip sahte rapor düzenlediği iddiasıyla gözaltına alındı.
Ankara MTA kömür analizleri bölüm başkanı ve birim yetkilisi mühendis 2004'de 50 kez rüşvet alarak, kömür firmalarına sahte rapor verdikleri ve banka hesaplarına para yatırıldığı tespit edildi, iki zanlı gözaltına alındı.
Eskişehir bölge trafikte görevli polis memuru, rüşvet karşılığı örgütün kömür kamyonlarının geçeceği güzergahı boşalttığı iddiasıyla gözaltına alındı.
Konya sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü temizlik ihalesine fesat karıştırıldığı iddiası ile müdür yardımcısı gözaltına alındı.
Afyon il sağlık müdürlüğünün kömür ihalesine fesat karıştırıldığı, il sağlık müdür yardımcısı ve komisyon üyeleri uygun olmayan kömürleri rüşvetle teslim aldıkları iddiası ile gözaltına alındı.
Örgütün 9 ayrı şirketinin yanı sıra 2 nakliye filosunun ve dinlenme tesislerinin olduğu ortaya çıktı."...
Üzülerek ifade etmek gerekirse, yukarıdaki haberden de anlaşılacağı üzere, yolsuzluğa teşebbüs edenler veya içinde bulunanların çoğunun belli bir eğitim düzeyine sahip kişiler olduğunu görüyoruz. Bu bağlamda yolsuzluk yoksulluğu, yoksulluk eğitimsizliği, eğitimsizlik tepkisizliği, tepkisizlik kuralsızlığı, kuralsızlığın da yolsuzluğu ortaya çıkardığını vurgulamak yerinde olur..
Çerçeve ismini verdiği köşesinde Uğur Mumcu yolsuzlukla ilgili 4 Ekim 1981 tarihinde şu diyaloğu ve görüşlerini yazar:
"Bu satılık mı?
(Ünlü ressam, fırçası kadar hünerli zekasıyla bu soruyu şöyle yanıtladı)
Evet burada gördüklerinin hepsi satılıktır. Benim dışımda...Uygun çerçeve bulsam kendimi de satacağım ama, kendime çerçeve bulamıyorum."
Son yıllarda kulaklarımız parayı verenin çaldığı düdükler ile sağırlaşmadı mı? Paranın padişahlığını görmedik mi? Karaparanın krallığına toplum olarak hep birlikte tanık olmadık mı? Milyonlar, milyarlar dönme dolaplar gibi insanların vicdanlarında dönüp durmadılar mı? (Giriş'ten).
Kitabın İçindekiler:
· Yolsuzluk, Kapitalizm ve Kronizm
· Suç Ekonomisi, Organize Suçlar ve Terörizm
· Yolsuzluğun Toplumsal Etkileri
· Avrupa Birliği ve Yolsuzluk
· Bilirkişi Kirliliği ve Zamanaşımı
· İnsan Hakları ve Polis Yolsuzluğu
· Beyazkaya Suçları
· Yolsuzluk ve İstihbarat Servisleri
· Banka Yolsuzlukları
· Offshore ve Karapara
· Yolsuzluğun Göstergeleri
· Yolsuzlukla Mücadelede Çözüm Önerileri |