Kitap Tanıtımı |
Birinci Dünya Savaşında İstanbul sakinleri nasıl yaşıyor, neler hissediyor, ne yapıyordu? Toplum hayatı savaştan nasıl etkilemişti? Osmanlı ahalisi savaş cephelerinden ne kadar haberdardı? Geçim şartları, aile, akraba ve mahalle ilişkileri nasıldı? Genç kadınlar uzaktaki eşlerine sevgilerini hangi sözlerle ifade ediyordu? Kadınların eğitimi için neler yapılıyordu? Cemaatlerin insanlar üzerindeki etkisi neydi? Kır eğlenceleri, filmler, tiyatro oyunları, konserler savaş sıkıntılarını hafifletiyor muydu? İstanbul'daki memurlar hangi kaygı, sevinç ve sorunlarla yaşıyor, nasıl eğleniyorlardı? Bir Anadolu kasabasında hayat nasıldı?
İstanbul'dan görevli olarak Konya Ereğlisi'ne gönderilen bir Osmanlı memuru ne hissediyor, ne yapıyor, hasretini nasıl anlatıyor, ailesi için nasıl kaygılanıyordu? Fatih Karagümrük'te bıraktığı aile fertlerinin duyguları, istekleri nelerdi?
1917 yılının yaz aylarında Mustafa Hamit Bey'in Konya Ereğlisi'nden ailesine, ailesinin ona yazdığı mektuplar ve aynı dönemin Osmanlı gazetelerinden derlenen haberler, Osmanlı toplum hayatının savaş yıllarındaki az bilinen yönlerine ışık tutuyor.
Mustafa Hamit Bey'in Cumhuriyet'ten sonra defterdar olduğu yıllara ait mektuplar ise savaş İstanbul'undan çok farklı bir toplumu anlatıyor.
Her biri bir öykü değerinde olan bu mektuplar, kaleme alınmalarından yüz yıl sonra okura sunuldu. |