Kitap Tanıtımı |
Son yıllarda YDS sınavında (eski adıyla KPDS) bazı önemli değişiklikler olmuştur. Öncelikle daha öncesinde ÜDS ve KPDS olarak iki farklı şekilde uygulanan sınavlar 2011 yılı bahar dönemi itibari ile YDS ismi altında toplanmıştır. Soru sayısı 100den 80e düşürülmüştür ancak sınav süresi 3 saat (180 dakika) olarak korunmuştur. Sınavdan bir bölüm kaldırılmış ve diğer sorularda orantısal olarak azaltılmıştır. Ancak 2011 İlkbahar sınavı ile birlikte yapılan asıl değişiklik daha önceki sınavlarda kısmen işe yarayan test tekniklerinin iyice etkisiz hale getirilmesidir. Daha önceki sınavlarda çok net anlaşılmasa da bazı sorular çözmek mümkündü. Bu durum 2011 ilkbahar sınavı ile neredeyse ortadan kalkmıştır. Sonrasında 2013 ilkbahar dönemi itibari ile sınavın adı YDS olarak değiştirilmiş ve sınav süresi 3 saatten (180 dakika) 2,5 saate (150 dakika) düşürülmüştür. Sürenin kısaltılması yolu ile yapılan bu değişikliğin sınav sonuçlarına ne kadar olumsuz etkilediği 2013 ilkbahar sınav istatistiklerinden anlaşılabilmektedir. En son olarak ise 2013 sonbahar dönemi itibari ile YDS sınav sorularının yayınlanması ÖSYM tarafından durdurulmuştur. 2010 öncesinde yapılan KPDS-YDS sınavları ile 2011 ilkbahar sonrası yapılan sınavların sonuçları istatistiksel olarak kıyaslanırsa son yılarda sınavların zorluk derecesinin arttığı görülmektedir.
Sınav puanlarındaki bu genel düşüşün iki temel nedeni vardır. Birincisi, daha öncede belirtildiği üzere eskiden kısmen işe yarayan test tekniği artık işe yaramamaktadır ve sadece anlam ön plandadır. Örneğin eski sınavlarda okuma parçalarındaki en az 2 hatta bazen tüm sorular adres içeren sorulardan oluşmaktaydı. Yani, soru kökündeki ifadenin geçtiği kısmı metinden bulduğumuz takdirde aşağı yukarı tahminle soruları cevaplamak mümkündü. Ancak şu andaki toplam 20 okuma parçası sorusunda bazen sadece 1 tane soruda adres gösteren bir ipucu verilmektedir, bazen ise hiç verilmemektedir. Ayrıca seçenekler birbirlerine daha yakın verilmektedir. Okuma parçalarında ve genel olarak sınavda başarı elde etmek için yapılması gereken şey kelime bilgisini ve okuma becerisini artırmaktır. Bu sebeple 10 ADET TAMAMIYLA ÖZGÜN DENEME SINAVINDAN OLUŞAN VE SON SINAV FORMATINA UYGUN OLARAK hazırlanan bu kitabın sonunda YDS sınavında ve diğer okuma içerikli sınavlarda en çok kullanılan bir eş anlamlı kelime listesi verilmiştir. Bu liste tamamıyla tarafımızdan hazırlanmış olup yıllar içerisinde bu sınav üzerine yaptığımız çalışmaların sonucudur. Akademik düzeyde yapılan herhangi bir sınavın READING (okuma) becerisi için gerekli olan kelimelerin neredeyse tamamı örnek cümle ile verilmiştir. Bu listeyi birkaç kez okumanızı tavsiye ediyoruz.
Son yıllarda sınava giren insanlar için en büyük sıkıntıların bir diğeri ise süre sorunudur. Düzenlediğimiz kurslardaki öğrencilerimizde yaşadığımız en büyük sorun sürenin yetişmemesidir. Tamamı okuma-anlamaya bağlı olan 80 soru için 150 dakika her ne kadar yeterli gibi görünse de yeterli kelime bilgisi ve okuma hızına sahip olamayanlar ortalama 10-15 soruyu yetiştirememektedir. Bu nedenle hem konu içerikleri ve format hem de zorluk olarak son sınavlara uygun olarak hazırlanan bu deneme sınavlarını 150 dakika içerisinde sınav ciddiyeti ile çözmenizi tavsiye ediyoruz.
Bu özgün deneme kitabının en sonunda ise İngilizcede kullanılan tüm PREPOSITIONAL PHRASES, CONJUNCTIONS, SENTENCE CONNECTORS, COMMONLY USED STRUCTURES, ZAMAN BAĞLAÇLARI, CONDITIONALS ve bazı diğer önemli konular kolayca çalışabilmesi için tablo halinde ve örnek cümle ile verilmiştir. Deneme sınavlarını çözmeden önce bu tabloları birkaç kez okumanızı ve incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Ayrıca her bir deneme sınavının açıklamalı çözümleri verilmiştir. Her bir deneme sınavının tamamını bitirdikten sonra yanlış yaptığınız soruların açıklamalı çözümlerini incelemenizi tavsiye ediyoruz. Aslında bunu yaparak sınavda sorulan soruların özelliklerini, çözümünde yardımcı olacak bütün ipuçlarını ve sorulara yaklaşım tarzınızı geliştireceğini umuyoruz.
Son olarak şunu belirtmekte fayda olduğunu düşünüyoruz. Bu kitapta bulunan özgün deneme sınavlarını farklı zamanlarda kendi öğrencilerimize uyguladık ve deneme sınav notlarını sonrasında sınavdan aldıkları notlar ile karşılaştırdık. Sonuçlar aşağı yukarı birbirleri ile aynı olmuştur. Dolayısı ile YDS sınav sorularının ÖSYM tarafından yayınlanmaması sebebiyle, bu sınava ilk defa hazırlanan veya daha önceki notlarını yükseltmek isteyenler için faydalı olacağını umuyoruz.
Çalışmalarınızda yardımcı olması dileği ile.. |