Kitap Tanıtımı |
Böyle olunca da genelde ülkelerin ya da toplumların, özelde bireylerin ve işletmelerin ellerindeki sınırlı kaynaklarla sınırsız ihtiyaçlarını karşılama uğraşılarında kaynaklarını optimal kullanmaları bir zorunluluk yaratmaktadır.
Bu çerçeve içinde optimal kaynak kullanımı, kaynak dağılım kararlarını veren toplum ya da bireylerin sınırlı kaynaklarının seçenek kullanım alanları ile bu alanlarda kullanım sonucu sağlanabilecek faydaların belirlenmesini ve kaynakların belli bir kullanım alanına aktarılmaları (tahsisi) sonucu hangi fırsat ya da olanaklardan vazgeçildiğini belirlemeyi vurgular. O halde sınırlı kaynakların kullanımını gerektiren yatırım önerilerinin ya da başka bir anlatımla yatırım harcamaları gerektiren yatırım projelerinin sistematik olarak bilimsel temellere dayalı bir biçimde hazırlanması ve değerlendirilmesi optimal kaynak kullanımının ilk ve temel ilkesi olmak zorundadır.
Yatırım projelerinin hazırlanması ve değerlendirilmesi ya da daha genel adı ile "Fizibilite Etüdü" konusu bu çalışmamızda sistem yaklaşımı görüş açısından ele alınmış ve sistematik bir çerçeve geliştirilmiştir. Kitapta verilen çerçevenin kapsamı, SBF İşletme ve Maliye bölümlerinde "Yatırım Projeleri ve Analizi" ile ODTÜ İşletme Bölümünde "Project Evaluation and Financing" adı altında yıllardır verdiğim derslerin sonucu olarak geliştirilmiştir. Bu çerçevenin geliştirilmesinde değerlendirmeleri ve eleştirileri ile katkıda bulunan öğrencilerime bu vesile ile teşekkür etmek istiyorum.
Kitabın konuyu öğrenmek isteyen öğrencilere, yatırım önerilerini hazırlayan proje uzmanlarına ve yatırım kararı verecek yöneticilere yararlı olması tek dileğimdir.
Kitabın Bölümleri:
· Yatırım projelerinin kavramsal temelleri
· Yatırım projelerinin hazırlanması
· Pazar analizi, Teknik analiz, Finansal analiz
· Projelerin değerlendirilmesi-Ticari analiz
· Proje değerlendirmede risk analizi
· Enflasyonist ortamlarda proje değerlendirme
· Toplumsal kârlılık analizi-Ekonomik analiz
· Ek-1: Teknoloji lisans sözleşmelerinde temel ilkeler
· Ek-2: DPT, EXİMBANK, TKB, TSKB Projenin toplam maliyetini hesaplamak çizelgeleri
· Ek-3: Teşvikii yatırım için yatırım bilgi formu |