Kitap Tanıtımı |
Bu kitap, yapay zekâ optimizasyon algoritmaları olarak adlandırılan tabu araştırma, yapay ısıl işlem, genetik, karınca koloni, yapay bağışıklık, diferansiyel gelişim, parçacık sürü optimizasyonu ve yapay arı koloni algoritmalarını kapsamaktadır.
Tabu araştırma algoritması insanın zeki problem çözme özelliklerini taklit etmektedir.
Yapay ısıl işlem algoritması malzemelerde ısıl işlem esnasında meydana gelen olayı temel almaktadır.
Genetik algoritma doğada var olan doğal seçme ve genetik işlemler örnek alınarak geliştirilmiştir.
Karınca koloni algoritması gerçek karınca koloni davranışlarının modellenmesine dayalıdır.
Yapay bağışıklık algoritmasının geliştirilmesinde doğal bağışıklık sisteminin bazı özellikleri dikkate alınmıştır.
Diferansiyel gelişim algoritması çözüm vektörlerinin farkına dayalıdır ve özellikle nümerik optimizasyon problemleri için geliştirilmiştir.
Parçacık sürü algoritması kuş sürülerinin yiyecek aramada gösterdikleri zeki davranışı
temel almaktadır.
Yapay arı koloni algoritması bal arısı kolonilerinin zengin nektarlı yiyecek kaynaklarını
aramada ortaya koydukları zeki davranışları örnek almaktadır.
Kitap, önce optimizasyonla ilgili temel kavramları tanıtmakta ve sonra bu sekiz optimizasyon algoritmasının temel prensiplerini vererek her birisiyle ilgili değişik mühendislik alanlarından uygulamalar sunmaktadır. Kitabın yazarı, Derviş Karaboğa, Erciyes Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümünden 1983 yılında Lisansını, İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümünden 1988 yılında Yüksek Lisansını ve University of Wales College of Cardiff'den 1994 yılında Doktorasını almıştır.
Erciyes Üniversitesinde, 1994 yılında Yardımcı Doçent, 1999 yılında Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde Doçent ve 2004 yılında Profesör kadrosuna atanmıştır. Yazar, Springer-Verlag Yayınevi tarafından 2000 yılında yayımlanan "Intelligent Optimisation Techniques" isimli kitabın yazarlarından birisidir. Ayrıca, yazarın yapay zekâ optimizasyon bilim alanına 2005 yılında kazandırmış olduğu "Yapay Arı Kolonisi" isimli yeni yaklaşımı ile ilgili makalesi, SCHOLARPEDIA'ya Türkiye'den davet edilerek yayımlanan ilk çalışma olma özelliği taşımaktadır (http://www.scholarpedia.org). |