Kitap Tanıtımı |
Türkiyede sosyal bilimlerin usta hocalarından Hasan Ünal Nalbantoğlu, sosyal teorinin sapaklı yollarının bilgisinden öte, asıl, eleştirel düşünce tutkusunu ve özenini öğretir. Onun metinlerindeki ince kavram ve dil işçiliği, düşüncenin araçsallaştırılmasına ve yüzeyselleşmeye karşı bir uyarıdır.
Nalbantoğlunun Arayışlar derlemesi, sosyal teoriyle, kültür endüstrisiyle, bilimle ilgili meselelerin ana yollarında seyrediyordu. Elinizdeki derlemede de bu ilgiler eksik değil; sözgelimi sivil toplum, kamu alanı gibi revaçtaki kavramların sorgulanması söz konusu.Ancak Yan Yollardaki yazılar daha ziyade mimarlık, edebiyat, dans, müzik gibi özgül temalar ve pratiklerle meşgul oluyor. Bu alanlara emek pratikleri olarak bakıyor, eyleyicilerinin bedencan ve zihin dinamikleriyle ideolojik söylemlerini mercek altına alıyor.
Bu mesele, sorun ve konuları bir uzman gayretkeşliğiyle değil, bir amatore tutkusuyla ele aldığını söylüyor Nalbantoğlu. Temalara uygun olarak, sosyal teorinin serinliğiyle edebî zevki birleştiren yazılar |