Kitap Tanıtımı |
Basit - Nitelikli Yağma
Malın Değerinin Az Olması
Yağma - Diğer Suçlar Ayrımı
Etkin Pişmanlık
Yağma, başkasına ait olan taşınır bir eşyanın faydalanmak amacıyla cebir ya da tehdit kullanmak suretiyle zorla alınmasıdır. Yağma malvarlığına karşı işlenen suçlar içerisinde olup hem malvarlığına hem de kişi özgürlüğüne yönelen bileşik bir suçtur.
1. 6. 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5237 sayılı TCK, yağma suçlarına ilişkin 765 sayılı TCKdan farklı düzenlemelere yer vermiştir. Yeni TCK, yağma suçlarının cezalarında indirime gitmiş, TCKnın 43. maddesinde düzenlenen zincirleme suç hükümlerinin yağma suçunda uygulanmayacağına, TCKnın 168. maddesinde tanımlanan etkin pişmanlığa dayalı iade veya tazmin halinde ise indirim hükümlerinin uygulanabileceğine ilişkin yeni hükümler getirmiş, TCKnın 150/2. maddesinde malın değerinin azlığı nedeniyle indirim yapılabileceği düzenlenmiş bunun yanında suçun unsurlarında da bazı değişiklikler yapmıştır. Yargıtay Ceza Daireleri de konulara ilişkin içtihat değişikliğine gitmiştir.
Kitapta, öncelikle basit ve nitelikli yağma suçları ile yeni yasada yağma suçu olarak kabul edilmeyen dolaylı yağma suçunun ayrıntılı açıklamaları yapılmış, ayrıca yağma suçunun; hırsızlık, dolandırıcılık ve şantaj suçlarıyla karşılaştırılması yapılmış, etkin pişmanlık hükümlerinin hangi koşullarda uygulanacağı- açıklanmış, yağma suçlarına ilişkin Yargıtay Ceza Genel Kurulu ve Ceza Daireleri kararları, özet halinde kitaba alınmıştır. Ayrıca uygulamada yağma suçlarıyla ilgili ortaya çıkan sorunlar değerlendirilmiş ve konularla ilgili çözüm önerileri sunulmuştur.
Eserin daha çok uygulayıcıya yönelik olması nedeniyle yağma suçuna ilişkin Yargıtay Ceza Daireleri ve Genel Kurulunun kararlarına daha çok yer verilmiş, diğer taraftan da konuya ilişkin doktrindeki farklı bilimsel görüşler de olabildiğince bir arada yansıtılmaya çalışılmıştır. |