Kitap Tanıtımı |
Seyahatnameler, genellikle bir ülkeyi var eden, onu başka milletlerden ayıran temel özelliklere odaklanır. Bu tür eserlerde, bir ülkenin siyasal, sosyal, ekonomik, kültürel ve moral değerlerini; orada yaşayanların hayata ve dünyaya nasıl baktığının dikkat çekici ve son derece önemli verilerini bulmak mümkündür.
Elinizdeki eser, II. Abdülhamid'in birinci kâtipliğini bir süre yapmış ve daha sonra Bükreş, Washington ve Roma elçisi olmuş Hüseyin Kâzım Bey'in el yazması seyahatnamelerinden oluşuyor.
Hüseyin Kâzım, Osmanlı Devleti tarafından 1881-1887 yılları arasında çeşitli vesilelerle Viyana, Almanya, Moskova ve Londra'ya elçi olarak gönderilmiştir. Onun görev icabı gittiği yerlerde yaşadığı olaylar, devrin yabancı devlet idarecilerinin dikkat çekici özellikleri, devletlerarası protokol kaideleri, Osmanlı Devleti ile diğer devletler arasındaki Ermeni ve Mısır meseleleri gibi bazı tartışmalı konular ve bunların diğer devletler nezdindeki aksülamelleri ve daha pek çok dikkat çekici özellikler bu eserle ilk defa okurların dikkatine sunuluyor. ?Viyanadan Londra'ya", Osmanlı Devleti'nin bu yıllarda hangi konulara odaklandığını ve hangi sorunlarla nasıl baş etmeye çalıştığını merak edenler için ilk el elden çarpıcı bilgiler sunuyor. |