Kitap Tanıtımı |
Prof. Dr. Nurettin Bilici, Av. Adem Bilici
Önsöz
Vergi kanunları ile Devlet (parafiskal gelirlerle birlikte) milli gelirin %40'ının üzerinde bir kısmını toplama imkânına kavuşur. Bu kanunlar kamu gelirlerinin toplanmasına izin verme yanında bu yetkinin kullanılmasıyla ilgili usul ve yöntemleri de içerirler.
Vergi kanunları bu kitapla okuyucuya yeni bir plan ve anlayış içinde sunulmaktadır. Kanunlar kitap içine vergi hukuku derslerinde okutulan sıralamaya paralel bir şekilde yerleştirilmiştir.
Öncelikle genel vergi hukukunu ilgilendiren kanunlar aşağıdaki üç ana başlık altında toplanmıştır:
- Temel metinler (Anayasa'nın ilgili hükümleri, Avrupa insan hakları hukuku dâhil),
- Vergi usul, icra hukuku ve
- Vergi yargılama hukuku (İdari Yargılama Usulü Kanunu... dâhil).
Arkasından Türk vergi sistemine (veya özel vergi hukukuna) ilişkin kanunlar, verginin konusu gözetilerek, yine üç gruba ayrılmıştır:
- Gelir üzerinden alınan vergilere ilişkin kanunlar,
- Harcamalar (mal ve hizmet teslimleri) üzerinden alınan vergilere ilişkin kanunlar,
- Servet üzerinden alınan vergilere ilişkin kanunlar.
Son olarak, kitaba vergi hukuku, Türk vergi sistemi ile ilgili olan başka bazı kanunlar ilgisi ölçüsünde ve kısaltılarak eklenmiştir.
Bu çalışmada;
- Kanunların sonlarında yer alan, ancak uygulaması olmayan veya sınırlı olan, geçici maddelerin çoğu veya tamamı metinden çıkarılmış yani kitaba alınmamıştır,
- Kanunlarda yapılan değişiklikleri açıklayan dipnot metinlerinin bir kısmı kitaba alınmamıştır,
- Vergi oran ve miktarları ile ilgili gelir vergisi (m. 94, geç. m. 67), kurumlar vergisi (m. 30), KDV, ÖTV... tabloları kısaltılmıştır.
Amacımız; anlaşılması zor bir yapıyı içinde barındıran vergi kanunlarımızın okunmasını kolaylaştırmaktır. Bu şekilde yazarlar, özellikle öğrencilerin vergi hukuku derslerinin daha sevimli hale gelmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadırlar. |