Kitap Tanıtımı |
Büyük acılara ve özverilere mal olmuş Kürt ulusal savaşımı, kapsamı ve örgütlülüğü itibarıyla bölgesel bir düzleme sıçramıştır. Kürt hareketi, konumu ve mevzilenmesiyle güncel siyasetin merkezinde bir karakter kazanarak safları belirleyen, sınava tabi tutan bir hal almıştır. Bölünmüş bir ulus, parçalanmış bir toprak olması nedeniyle karmaşık ve çok boyutlu bir sorun olarak günümüzde bütün ağırlığını hissettirmektedir.
Veysi Ülgen bu kitabında yaşadığımız topraklarda ulusal sorunların başında gelen Kürt ve Kürdistan konusundaki şovenist söylem ve uygulamaları sorgulamaktadır. Çizmeye çalıştığı tabloda, bu sorun karşısında daha çok "sol" hareketin ilkesel tutumlarını ve soyut savunularını emperyalizm olgusu üzerinden ele alarak güncel tespitler ileri sürmektedir. Ulusal meşru hakları ve talepleri sadece teorik olarak savunmakla yetinmenin yeterli olmayacağına dikkat çekerek, ivedi gerekliliklere, somut görevlere davet etmektedir.
İçinden geçilen süreçlerin olaylar zincirini kendi bakış açısıyla değerlendirerek sorumlu ve duyarlı olmayı salık vermektedir.
Somut, pratik, son derece canlı olan Kürt sorunu, bugün sadece ideolojide, teoride, fikirde, programda değil; öğretici ve saflaştırıcı niteliğiyle insanım diyen herkesi ilgilendirmekte ve etkilemektedir.
Bu kitabın, eleştirel bir bakışla okunacağını, olayları ve süreçleri daha yakından tanımayı, ulusal sorun bağlamında süren siyasal pratiğin arka planının daha net görülmesine vesile yaratmasını umut ediyorum. |