Kitap Tanıtımı |
Finansal piyasalar; kurumlar ve finansal altyapıdan oluşan finansal sistemin istikrarı, malların, hizmetlerin ve sermayenin hareketliliği ve ekonomik büyümenin sürdürülebilirliği açısından büyük öneme haizdir.
Konunun kurumsal çerçevesinin incelendiği bu çalışmada, özellikle yükselen piyasa ekonomilerinde ortaya çıkan ve küresel finansal sistemi tehdit eden istikrasızlıkların azaltılmasında uluslararası finansal kuruluşların rolü ve bir bütün olarak sistemin reformu konuları politik ekonomi perspektifinden değerlendirilmiş ve okuyucuya bir yol haritası çizilmeye çalışılmıştır.
Uluslararası finansal sistemin kurumsal çerçevesinin ele alındığı birinci bölümde uluslar arası parasal ve finansal düzenlemeler, uluslar arası finansal kuruluşlar konuları işlenmiştir. Uluslar arası finansal sistemde istikrarsızlık başlığı altında işlenen ikinci bölümde uluslararası finansal istikrar ve finansal kriz, uluslar arası finansal istikrar ve finansal kriz ile uluslar arası parasal ve finansal sistemin reformu konuları ele alınmıştır. Üçüncü bölümde yeni uluslar arası finansal mimari ve dördüncü bölümde de kurumsal reformlar başlı altında IMF reformu, Bretton Woods kuramları reformu, Basel sermaye uzlaşısının reformu ve son olarak da alternatif uluslar arası kuruluş önerileri konusuna yer verilmiştir. |