Kitap Tanıtımı |
"Bir Gass yapıtında, bir sonraki adımı hiçbir zaman bilemezsiniz, zihninizin sınırlarım zorlayan bir sürpriz olacağı gerçeği dışında"
NICHOLAS LEZARD
William H. Gass, aralarında Thomas Pynchon, Robert Coover, John Barth ve William Gaddis'in de bulunduğu Amerikan Postmodernizmi'nin en önemli isimlerinden. 1968 yılında yayınlanan Ülkenin Kalbinin Kalbinde, Gass'in, Amerika'nın en iyi ve en cesur kurgu yazarlarından biri olarak tanınmasını sağladı; bugün kitap hâlâ çağdaş edebiyatın başyapıtlarından biri olarak görülüyor.
"Amerika'nın en iyi düzyazı üslupçusu" olarak bilinen ve temelde soyut olan Amerikan duyarlığına yeni bir entelektüel güç getiren filozof-romancı- denemeci, dili yenileyen, keşifçi bir cesaretle yazılmış yoğun, sert, rahatsız edici metinleriyle çarpıcı ölçüde çeşitli bir biçimler skalası sunar. 1970 yılında "meta-kurmaca" kavramını hayata geçiren Gass, kısa hikâyenin sınırlarını altüst eder, zıtlıklar, imalar, çürütmeler, alay ve tekrarlarla, şok eden, sersemleten, aydınlatan ve keyif veren sözcükleri bir araya getirir.
Ülkenin Kalbinin Kalbinde, Amerika'nın "Ortabatı"sını anlatıyor. Kitaptaki öyküler iki geniş alana yayılıyor: somut, korkutucu bir varlığa sahip mitsel Ortabatı ile insan bilincinin gizemli iç bölgesi. Amerika'nın kalbi, sonsuz manzarası ve klostrofobik evleriyle, gizli arzu ve şiddet tehditleriyle, biricik ve yalıtılmış bir dünya olarak çıkıyor karşımıza. Ne kadar tuhaf olursa olsun aslında bir karakterin kafasında yaşadığımızı anlıyoruz. Yaşadığımız dünya bu, tam burası, tam olarak bulunduğumuz yer, kafamızın içi.
"Yüzyılın en önemli Amerikalı yazarlarından biri." GEORGE STEINER |