Kitap Tanıtımı |
Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri bugüne kadar daha çok `muhtaç` ile `lütfeden` ilişkisi olarak yansıtıldı. Tartışmalar ise AB`nin isteklerine boyun eğilmesi, ya da karşı çıkılması merkezinde gerçekleştirildi. Tam üyeliğin daha çok Türkiye üzerindeki etkileri üzerinde duruldu; AB`ye olası etkileri ise ağırlıklı olumsuz açılardan ele alındı. Oysa ki Türkiye`nin AB`ye tam üyeliği sanılanın aksine AB`ye ciddi katkılar sunuyor. Türk işçilerinin AB ülkelerine göçüne, Türk ekonomisinin nispeten zayıf yapısına ve Türk nüfusunun büyüklüğüne takılan tartışmalra, Türkiye-Ab ilişkilerinin çok daha önemli boyutlarını gözden kaçırıyor.
"Türkiyeli Avrupa" adlı çalışma her şeyden önce AB tartışmalarına farklı bir açıdan yaklaşıyor: İlişkilerin AB üzerindeki olumlu-olumsuz etkilerini, hatta küresel dengelere yansımalarını ele alıyor. Laçiner, Özcan ve Bal`a göre Türkiye`nin tam üyeliğinden sadece Türkiye değil AB ve diğer uluslar da büyük faydalar sağlayabilecek. Kültürler arası ilişkiden kimliğe, uluslararası göç ve suçtan teröre kadar geniş bir alanda konuyu ele alan yazarlar, tam üyelikten; Türkiye`den çok AB`nin karlı çıkacağını da iddia ediyorlar.
Yüzeysel tartışmaların, siyah-beyaz kavgaların, geçmişi tekrar eden kitap ve programların içinde soluk aldıracak bir eser. Farklı, derin ve ayağı yere basan bir çalışma... |