Kitap Tanıtımı |
Türkiye ile Ukrayna arasındaki ilişkiler XIX. asra kadar (Zaporog Seç'i ve Osmanlı Devleti döneminde) çok dinamik, canlı karakterde seyrederken, sonrasında ortaya çıkan gelişmeler, Türk, Ukrayn, Leh, Macar, Balkan ve Doğu Avrupa halklarının aleyhine işlemiştir.
Yakın zamana kadar Türkiye'deki akademik çevreler dâhil hemen hemen bütün kamuoyu, Ukrayna'yı Rusya tarihi içinde algılamış, son zamanlarda yapılan araştırmalarda ise Ukrayna'nın tarihi, kültürü ve medeniyetiyle kendine has bir karakter arz ettiği ve Rusya'dan farklı olduğu anlaşılmaya başlanmıştır.
***
Türkiye-Ukrayna münasebetlerinin bir devrine ışık tutan bu kitap çalışması 2014'te Sakarya Üniversitesi ile Lviv İvan Franko Milli Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen sempozyumun kitabıdır. Türkiye'den Ukrayna, Kırım ve Batı Deşt-i Kıpçak tarihi sahasında mütehassıs 40'dan fazla tarihçi; Ukrayna'nın Lviv, Kyiv, Odesa, İvano-Frankivsk Çernıgiv, Mariupol, Luqansk, Dnipropetrovsk bölgelerinden de 24 mütehassıs bilim insanı sempozyuma katılarak iki ülke tarihinin ortak noktaları tespit edilmeye çalışılmıştır.
***
?Bugün Ukrayna Devleti var ise bunu Osmanlı Devleti'ne borçludur."
Yaroslav Daşkeviç |