Kitap Tanıtımı |
Üniversitelerde okutulan Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Dersleri uzun yıllar 1919-1938 arası dönemi kapsayacak şekilde anlatıldı. Fakat bu dönemin arka planını oluşturan tarihsel gelişmeler ve Atatürk inkılaplarının altyapısını oluşturan reform hareketleri ihmal edildi. Bu kitapta bu dersle ilgili eksiliği gidermeye çalışıyor ve Türk Kurtuluş Savaşının ve Atatürk devriminin tarihsel arka planını kapsamlı bir şekilde ele alıyor.
Türk modernleşme tarihini dünya tarihinden izole ederek anlamak tabii ki mümkün olmayacaktır. Bu nedenle dersin başlangıcında Avrupa tarihine yer veriliyor. Bundan sonra sırasıyla III. Selim, II. Mahmud, Tanzimat, Islahat, Yeni Osmanlılar, II. Abdülhamid, Jön Türkler ve nihayet I. Dünya Savaşı ele alınarak Kurtuluş Savaşına geliniyor. Osmanlı devletinin reformlar yüzyılı olan 19. Yüzyıl ve 20. Yüzyılın başları anlatılırken de reformlarla Osmanlıda tebaadan vatandaşlığa geçiş ve kimlik konuları da kadın sorunu ve çocuk eğitimi konularına yer verilerek açıklanıyor.
Kitapta belirtilen dipnotlar ve kaynakça yardımıyla konular hakkında daha derinlemesine bilgi edinmek isteyen öğrencilere de fırsat verilmektedir.
Bu ders kitabı Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Dersinin daha verimli bir ders haline gelmesine ve farklı alanlardaki öğrencilerin de tarihten zevk alarak dersi takip etmesine katkı sağlayacaktır.
Bu kitap üniversitelerde okutulan Atatürk İlkeleri ve İnkilap tarihi dersleri için ders kitabı özelliğindedir. Yüksek Öğretim Kurumu (YOK) müfredatına göre hazırlanmıştır. İki cilt halinde düzenlenen kitabın 1. cildi güz dönemi, 2. cildi ise bahar dönemi için hazırlanmıştır.
1. Cilt. Güz Dönemi: Osmanlıdan - 1923'e
2. Cilt. Bahar Dönemi: 1923 Günümüze |