Kitap Tanıtımı |
Türkiye, coğrafya ve jeopolitik açıdan büyük önem taşıyan bir ülkedir. Bu önemi, hem doğal ve hem de beşeri ve ekonomik özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Coğrafi konum olarak, büyük avantajları vardır. Doğal yapısı itibariyle, insan yaşamı için en elverişli topraklara sahiptir. Nüfus bakımından komşu ülkeler arasında, fazla nüfuslu bir ülkedir. Şehirleri ve köyleri ve insanları ile Türkiye; komşularından oldukça farklıdır.
Topraklarının büyük bir bölümünü çöllerin teşkil ettiği Ortadoğu bölgesinde, Türkiye; çölü olmayan tek ülkedir. Öte yandan yine bölgede çoğu ülkeler su sıkıntısı çekerken, Türkiye; büyük su rezervlerine elinde bulundurmaktadır. Ancak bu rezervleri, şimdilik tam anlamıyla değerlendirememektedir. Bu sebepledir ki, tarımı tam arzu edilen düzeyde gelişmiş değildir. Çok geniş yer kaplayan yaylalarında yarı göçebe hayvancılık yapılmaktadır. Hayvancılık organizasyonunda modernizasyon yapılamadığı için, hayvancılık potansiyeli tam anlamı ile kullanılmış değildir.
Komşuları arasında en fazla maden rezervlerine sahip bir ülke olmasına rağmen, Türkiye; gerekli sermaye ve teknolojinin olmaması sebebiyle, henüz tam sanayileşmiş bir ülke olamamıştır. Ancak bu yönde ciddi atılımları ve yatırımları vardır. Eğer mevcut atılımlar gerçekleşirse, bölgede gelişmiş bir ülke olacaktır. Türkiye, kalkınmakta olan bir ülkedir. Bu sebeple, büyük oranda enerjiye ihtiyacı vardır. Sürekli büyüyen ve hacmi genişleyen bir ticareti olmasına rağmen, her yıl ticareti açık vermektedir. Ayrıca sürekli artan dış borçlar ve katlanan borç faizleri, ülkeyi gerçekten büyük sıkıntılara sokmaktadır. Türkiye'nin çok büyük sıkıntılar çekmesine rağmen, dünya platformunda, yine de önemli bir yere sahip olmasının sebebi, coğrafya ve jeopolitik öneminden ileri gelmektedir.
Eldeki bu eser, Türkiye Üniversiteleri'nin Eğitim Fakülteleri, İlköğretim Bölümü, Sosyal Bilgiler, Türkçe ve Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalları ile Coğrafya Bölümleri için ders kitabı niteliğinde hazırlanmıştır. Aslında bu dersin adı, içeriği bakımından ele alındığında, "Türkiye Siyasi Coğrafyası" adıyla özdeşleşmektedir. Ancak adı geçen eğitim programlarında, dersin adı; "Türkiye Coğrafyası ve Jeopolitiği" olduğu için bu ad verilmiştir.
Türkiye Coğrafyası ve Jeopolitiği denildiğinde, Türkiye'nin doğal, beşerî ve ekonomik olayların dağılışını, aralarındaki bağlantıları, sebep ve sonuçlarını inceleyip, elde edilen bu verilere göre dış siyasetin saptanmasıdır. İşte bu nedenle, bu kitapta, Türkiye devletinin coğrafi özellikleri ile siyasetleri arasındaki ilişkiler çok ayrıntılı bir şekilde ele alınmış ve coğrafi bilgiler siyasetle özdeşleştirilmeye çalışılmıştır. |