Kitap Tanıtımı |
Hasan Bülent Kahraman, Türk Siyasetinin Yapısal Analizi adlı eserinin daha önce yayınladığımız ve Kavramlar, Kuramlar, Kurumlar alt başlığını taşıyan birinci cildinde, Tanzimat'tan beri devam eden Türk siyasal modernleşmesinin temel sorunsallarını kavramsal ve kuramsal düzeyde ele alıyor, o çerçeve içinde oluşmuş kurumları irdeliyordu. Bu yönüyle kitap, o güne kadar daha ziyade siyasal tarih çerçevesinde yapılmış çözümlemelerden ayrılıyor, konuyu siyasal kuram ve siyasal sosyoloji bağlamlarında yeni bir model önererek sorguluyordu.
Elinizde tuttuğunuz ikinci cilt ise, bir önceki kitapta belirlenen kuramsal çerçevenin 1920-1960 arasında nasıl geliştiğini anlatır. Ele alınan dönem üç büyük oluşuma tanıklık etmektedir. Bunlar Cumhuriyet'in ilanı, Saltanat'ın ve Hilafet'in kaldırılması; Tek Parti yönetimin kurulması, hakimiyeti ve Kemalist siyasal/kültürel/toplumsal modernleşme projesini oluşturacak reformlar; Demokrat Parti'nin oluşumu ve 1950-1960 arasındaki iktidarıdır.
Kitap bu üç olguyu tarihsel olayları ele alarak, fakat onları siyasal kuram doğrultusunda çözümleyerek yeniden değerlendirir. Cumhuriyet kavramı ve oluşumunun anlamı, Terakkiperver Cumhuriyetçi Fırka'nın kurulması, Tek Parti iktidarının koyulaşması ve 1930'lardaki niteliği, Serbest Fırka hareketi, 1946-1950 arasındaki arayış ve DP iktidarının özellikleri, kitabın genel çerçevesini meydana getirir. Bu tarihsel olaylar Türk Siyasetinin Yapısal Analizi - 2'de yeni yorumların, yeni bir modelin ve yeni bir yaklaşımın sınamasından geçirilir. Kitap irdelediği her dönemi siyasal ve yapısal olmak üzere iki ayrı dönemde tahlil eder.
Hasan Bülent Kahraman'ın çalışması, bugünlerde çok tartışılan Kemalizm, cumhuriyetçilik, demokrasi, tarihsel kopuş, tarihsel süreklilik ve laiklik ile onlara bağlı, onların hazırladığı siyasal tartışmaları başka boyutlara taşıyan, onları anlamak açısından okunması zorunlu bir kitaptır. |