Kitap Tanıtımı |
Elinizdeki eser Türk siyasal hayatının ana konularına değinmeyi hedefleyen iki ciltlik çalışmanın ilk kitabıdır. Kitabın iki ayrı cilt halinde hazırlanmasının ana sebebi bu adla ilgili bölümlerde verilen dersin iki ayrı döneme yayılmış olmasıdır. Temel hedefimiz bu iki ders kapsamında öğrenciye sunulması gereken hususları ayrıntıya girmeden ve onları yoracak akademik bir dil kullanmadan verebilmek, bunun da ötesinde okul sonrası katılacakları KPSS tarzı sınavlarda başarıya ulaşmalarında katkı sağlamaktır.
Bu temel yaklaşımdan hareketle elinizdeki kitabın ilk bölümünde önce Eski Türk devletlerindeki iktidar algısı ve siyaset anlayışı hakkında kısa bir giriş yer almaktadır.Bu kısa girişten sonra Osmanlı Devleti'nin siyasi ve idari yapısı, ardından modernleşme süreci ve bu süreçte dikkat çeken kavram, olay ve yaklaşımlara değinilmektedir. Türk modernleşmesinin Osmanlı döneminde hissedilen ama daha çok Cumhuriyet'le birlikte ağırlaşan sorunlarının Tek Parti dönemi politikalarıyla ne şekilde aşılmak istendiğine odaklanılmakta ve bu bağlamda da demokratik değerler noktasında isteksiz davranan Cumhuriyet hükümetlerinin siyaset algısı analiz edilmektedir. Bu son husus Türk siyasal yaşamının neredeyse tamamına hakimdir. Ancak Kitap, Osmanlı son dönemi ve özellikle Cumhuriyetli yılların söz konusu modernleşme - demokratikleşme sürecine önemli katkılar sağladığını önermekte, başlangıcından günümüze kadar Türk siyasal yaşamının içinde demokratik değerlerin hiç bulunmadığı ortamdan ve fikir dünyasından etkilenir. Kitap, bu hususları da dikkate almakta, Türk siyasal yaşamının bir bütün olarak analiz edilebilmesine yardımcı olmaktadır.
Kitabın okuyucu kitlesi arzulanmaktadır. Lisans öğrencileri, KPSS veya meslek sınavlarına hazırlananlar ve Türk siyasal yaşamına ilgi duyanlar Kitap'tan önemli faydalar sağlayacaklardır.
(Arka Kapak) |