Kitap Tanıtımı |
Hz. Adem 'den günümüze kadar çeşitli din ve inanç çevrelerinde farklı yönleriyle ele alınan ve anlamlar yüklenen Tavus kuşları; ciddi ve özverili şekilde hazırlanmış bu kitapta. sanat insanlarının yorum, değerlendirme ve istifadelerine sunulmuştur.
İslam dininin temel kaynağı olan Kur'an-ı Kerim ile diğer din ve inançlardan gelen anlam ve sembolleriyle Tavus kuşu tasvirlerinin, uygarlıkların tarihi sürecinden süzülerek kazanmış olduğu anlam ve değerler bu kitapta somutlaştırılmıştır. Resim, heykel ve kabartmalarda en süslüsünden en soyutuna kadar söz konusu kuşların tür ve örneklerini de bu kitapta bulmak mümkündür.
Anavatanı Hindistan olarak kabul edilen tavus kuşları, kültürel anlamlan itibariyle Hindistan'dan Çin'e. Mısır'a, Mezopotamya'ya, Iran, Kafkasya ve Anadolu üzerinden tüm Avrupa'ya yayılmış; birçok çevrede savaş tanrısı, bereket ve doğurganlığın simgesi, yeraltı dünyasının Oziris'i, ölümsüzlük ve yeniden doğuşun işareti, mutluluk ve şans getiren bir unsur, hükümdarlığın, bilgeliğin, zenginlik ve soyluluğun timsali, âb-ı hayatın, cennet ve kutsal güzelliğin sembolü olarak düşünce dünyası içerisindeki yerini almıştır.
Türk kültür çevrelerinde saray, cami, medrese, türbe, hamam, çeşme, kervansaray, mezartaşları gibi mimari örneklerden başka halı, kilim, ahşap, alçı, çini, keramik ve madeni eserlerle tekstil gibi ürünlerde. hatta gelinlerin göz nuru olan, yastık, bohça gibi el sanatı eserlerinin çeşitli kollarında da anlam, tür ve form olarak farklı şekillerde işlenmiş tavus kuşu tasvirlerine rastlanmaktadır.
Doğada yaratılmış canlıların en süslü ve gösterişlilerinden biri olan tavus kuşları, bazen gurur ve kibirin, bazen de cennet bahçelerinin sembolü olarak bu Kitapta farklı yönleriyle ele alınmıştır. Ayrıca sanat ve kültür hayatımızda farklı şekillerde sembolleşmiş olan onlarca hayvan figüründen biri olan bu kuşların örneklerini, en soyutundan en somutuna kadar ayrıntılı şekilde bu kitapta inceleme olanağına da sahip olacaksınız. |