Kitap Tanıtımı |
Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Tasarısı esas alınarak hazırlanan çalışma, 7.6.2012 tarihinde kabul edilen 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu esas alınarak tekrar gözden geçirilmiş, yeni bibliyografya çalışmaya eklenmiştir. Keza Avrupa Birliği içinde yer alan ülkelerin tezin kabul edilmesinden sonra arabuluculuk hakkındaki yeni mevzuatı da çalışmaya eklenmiştir. Bu yeni mevzuatın başında 2011 tarihinde kabul edilen İsviçre Federal Usul Kanunu ile 2012 tarihli Alman Arabuluculuk Kanunu gelmektedir.
Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu'nun kabulü süreci oldukça tartışmalı olmuştur. Bu tartışmalar Kanun'un Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülmesi sırasında da çok yararlı olmuştur. Ancak bu tartışmalar içinde doğru olmayan, yanlış ve bilgiye dayanmayan eleştiriler de yapılmıştır. Bu çalışmanın öncelikle bu yanlış ve eksik bilgilerin giderilmesine de katkı sağlayacağını umuyorum.
Arabuluculuk hukukumuz açısından çok yeni dostane uyuşmazlık çözme biçimidir. Ancak bu tür uyuşmazlık çözümü hiçbir toplum için yabancı değildir. Tüm toplumlarda az veya çok dostane uyuşmazlık çözüm alışkanlığı bulunmaktadır. Arabuluculuk kavga etmeden, uyuşmazlığı büyütmeden, daha kolay ve en önemlisi daha kalıcı bir toplumsal barışı amaçlamaktadır. Şüphesiz uyuşmazlıkların arabulu-culuk aracılığı ile çözümü sadece yasal düzenlemenin yapılması ile sağlanamayacaktır. Bu süreç uzun olabileceği gibi, bu konuda çok ciddi çalışmayı da gerektirmektedir. Bu sayede yıllar sonra uyuşmazlıkların dostane çözüm yolları ile çözümlenebilmesine daha fazla tanık olmamız mümkün olabilecektir. Bu konuda arabuluculuğun tüm topluma tanıtılması, doğru olarak anlaşılması ve güvenilmesi de gerekmektedir. Bunun için yayınlanacak eserler çok önemlidir. Melis Taşpolat Tuğsa-vul'un bu çalışmasının Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Ka-nunu esas alınarak yayınlanmış ilk eser olduğunu sanıyorum. Bu açıdan eser farklı bir öneme sahip olacaktır. (Prof. Dr. Hakan PEKCANITEZ, Önsöz'den)
Kitabın konu başlıkları
Arabuluculuk ve Arabulucu kavramları
Avrupa Birliği ve Bazı Ülkelerde Arabuluculuk ile İlgili Düzenlemeler
Hukuk Sistemimizde Arabuluculuk Yöntemine Benzer Düzenlemeler
Arabuluculuk ve Arabulucu Sözleşmesi
Arabuluculuk Faaliyetinde Temel Anlayış ve İlkeler
Arabuluculuk Süreci ve Aşamaları |