Kitap Tanıtımı |
Günümüzde birçok devlet, soyut ve somut norm denetimleri yanında kısmi farklılıklarla ve belli konularda, temel hak ve özgürlüklerin kamu gücü işlemlerine karşı korunması amacıyla bireylere Anayasa Mahkemesine başvurma hakkını tanımışlardır.
Türkiye de -bireysel başvuru hakkı- olarak tanımlanan bu dava türünü, 5982 sayılı Kanun ile Anayasanın 148. maddesinde yaptığı değişiklik sonucunda kabul etmiştir. Ayrıca 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun da, 27894 sayılı Resmi Gazete ile 03. 04. 2011 tarihinde yürürlüğe girmiş, ancak aynı Kanunun 76/1. a maddesi ile, -bireysel başvuru hakkı-nın düzenlenmiş olduğu 45 ila 51. maddelerinin 23. 09. 2012 tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülmüştür.
-Bireysel başvuru hakkını- ele aldığımız bu çalışmadan amaçlanan; temel hakların etkili biçimde korunmasına yönelik olarak, Anaysa Mahkemesine yapılacak bireysel başvurunun işleyişini, koşullarını ve Türkiye için böyle bir dava türünün uygulanabilirliğini araştırıp, sorunlarını ve çözüm yollarını ortaya koymaktır.
Aynı zamanda doktora tezim olan ancak tez ile bire bir örtüşmeyen bu çalışma, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde 2009-2010 öğretim yılında başladığım kamu hukuku doktora programı çerçevesinde yazılmıştır. |