Kitap Tanıtımı |
Bu kitapta, 1950den günümüze kadar Türk siyasetine partileri, ideolojileri ve görevleriyle damgalarını vuran Adnan Menderes, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan, Alparslan Türkeş ve Turgut Özalın dış politikaları belli bir sistematik içinde incelenecektir. Söz konusu liderlerin dış politika söylemleri, iktidar dönemindeki uygulamaları, muhalefetteyken yaptıkları eleştiriler dikkate alınarak Türk dış politikasındaki süreklilik ve değişim tartışılacaktır.
Liderlerin incelenmesi sırasında öncelikle birer öznel değişken olarak hayatları, ideolojileri araştırılacak, daha sonra liderlerin genel olarak dış politika vizyonları değerlendirilecektir. Bu çerçevede dış politikanın oluşturulmasında hangi aktörlere ne oranda yakın oldukları, nelerden etkilendikleri ya da neleri etkiledikleri irdelenecek; partileri ve bürokrasi içinde ne oranda ön plana çıkabildikleri daha doğrusu karar almada bireysel rollerinin ne olduğu analiz edilecektir. Söylemleri ve genel vizyonlarının aktarıldığı bölümün ardından liderlerin Türkiyenin dış politikası açısından önemli olan devletlere, bölgelere, örgütlere ve sorunlara yönelik somut uygulamaları ele alınacaktır.
Sonuç olarak çalışmamızın temel hedefi, Türkiyede dış politika ve lider ilişkisinin nasıl gerçekleştiğinin ortaya konulması, bir devlet politikası şeklinde görülen dış politikada lider farkının değerlendirilmesi ve bunlara bağlı olarak süreklilik ve değişimin irdelenmesidir. Elli yıllık Türk dış politikasının altı liderin bakış açısından yazılmasının, okuyucuyu ciddi olarak düşündüreceğine, meraklandıracağına, bilgilendireceğine ve birçok konuyu sorgulatacağına inanıyoruz. |