Kitap Tanıtımı |
Elinizdeki kitapta ülkemizde yeni uygulanmaya başlanan, toplum destekli polisliğin -TDP- çok çeşitli yönleri bilimsel olarak ele alınmıştır. Bu kitap, TDP ile ilgili her şeyi içinde barındırmak gibi bir iddiadan uzak olmakla beraber konusunda yayımlanan ilk bilimsel eser olma ayrıcalığı ile literatüre önemli bir katkı sağlamaktadır.
Ülkemizde 2006 yılında uygulamaya başlanan Toplum Destekli Polisliğin, doğuş yeri bazı kaynaklarda Amerika Birleşik Devletleri -ABD-, bazı kaynaklarda ise İngiltere olarak kabul edilmektedir. Batılı ülkelerde doğup uygulamaya konulduktan uzunca bir süre sonra ülkemize gelen bu polislik felsefesinin ne olduğunu, nasıl ortaya çıktığını ve teorik çerçevesinin nasıl çizildiğini anlamak için bu felsefenin doğduğu yerlere bakmak yerinde olacaktır. Bu sebeple kitapta, TDP ile ilgili kavramsal ve teorik çerçeve ve TDP nin çeşitli yönleri ile ilgili yapılan araştırma örnekleri çoğunlukla ABD den alınmakla birlikte, henüz üç senelik TDP geçmişi olan ülkemizde henüz sınırlı sayıda çalışma olduğundan doğal olarak daha az çalışmaya yer verilebilmiştir. TDP uygulamaları ve TDP üzerine yapılan bilimsel araştırmalar bakımından yaklaşık 40 senelik geçmişiyle ABD, olumlu ve olumsuz birçok tecrübeye sahip zengin bir kaynaktır. Başta ABD olmak üzere Batıda yapılan TDP uygulamalarından ve bu uygulamaların başarısını değerlendiren bilimsel çalışmalardan yararlanmak, ülkemizde TDP nin sağlıklı uygulanması bakımından bizlere ışık tutacaktır. Körü körüne taklitten uzak, hatalardan öğrenme ve olumlu sonucu olan uygulamaları Türk toplumunun ve Türk kolluk kuvvetlerinin dokusuna uygun bir şekilde adapte etme, TDP uygulamalarının en etkili bir şekilde uygulamaya geçirilmesine ciddi katkı sağlayacaktır.
Kitabı okurken Amerika orijinli fikir ve örneklerin fazlalığı siz okuyuculara soğuk gelebileceğinden hareketle, bunun aslında durumun ve şartların doğasından kaynaklandığına dair özlü birkaç açıklamada bulunmak yararlı olacaktır.
Birincisi ülkemizde TDP uygulamaları tamamiyle yerli istek ve ihtiyaçlardan değil Batılı ülkelerin polislik tecrübelerini hayata geçirmek ve Avrupa Birliği -AB- standartlarını yakalamak için bir eşleştirme -twining- projesi olarak başlatılmıştır. Dokumuza uygun bir polislik felsefesini hayata geçirmek için bu tecrübeden yararlanmak gerekmektedir.
İkincisi, Batılı ülkelerde polislik alanında yapılan bilimsel araştırmalar en az TDP kadar uzun bir geçmişe sahiptir. Amerika ise Batılı ülkeler arasında nicelik ve nitelik bakımından polislik üzerine yapılan bilimsel araştırmalarda başı çekmektedir. Bu kadar fazla bilimsel çalışmanın yapılmış olması ABD yi polis bilimleri konusunda bir merkez haline getirmenin yanında, polisliğin kurumsal hafızası ve literatürünün oluşmasına büyük katkı sağlamıştır. Bu sebeple kitap içerisinde polisliğin ve TDP nin gelişimi anlatılırken sık sık ABD den örnekler verilmiştir.
Üçüncüsü, ABD de polis şefleri -police chief- yani müstakil polis amirleri -İl/İlçe Emniyet Müdürleri- bilime ve bilimsel çalışmaların gerekliliğine 20. yüzyılın başlarında uyandıkları için bilimsel çalışma ve araştırmaları desteklemişler, bilim adamlarıyla ortak projeler yürütmüşler ve uyguladıkları programların gerçekten işe yarayıp yaramadığını görmek için bilimsel çalışmaların yapılmasına zemin ve ortam hazırlamışlardır.
Bazı durumlarda, bilimsel çalışmalara müsaade etme durumu Federal Hükümet in mecbur tutmasından kaynaklanmıştır. Federal Hükümet ten destek alınarak uygulanan programların sonuçlarının bilimsel olarak değerlendirilmesi zorunluluğu vardır. Eğer bilimsel olarak yapılan değerlendirmeler o uygulamanın herhangi bir etkisi olmadığını ortaya koymuşsa, Federal Hükümet mali desteğini o programdan çekmektedir. Ayrıca güvenlik ve adalet konularında bilimsel çalışmaları desteklemek üzere kurulmuş, ülkemizdeki TUBİTAK benzeri fakat sadece güvenlik ve adalet konularında yapılan bilimsel araştırmalara destek veren Milli Adalet Enstitüsü de -National Justice Institute- bazen bizatihi kendisi bilimsel çalışmalar yaptırmakta, bazen de bilim adamlarından aldığı başvurular doğrultusunda uygun gördüğü projelere mali destek vererek adalet ve polislik konularında bilimsel çalışmaların yapılmasını sağlamaktadır.
Bu yapılan çalışmalar bir elektronik bilgi havuzunda toplanıp bilimsel anlamda hafıza oluşturulmakta ve diğer bilim adamlarının istifadesine sunulmaktadır. Ülkemizde polislik alanında yapılacak bilimsel çalışmalara bu denli kolaylık ve destek sağlanmadığından, sınırlı sayıda çalışma bulunmakta ve araştırmacılar için ciddi bir literatür oluşamamasına neden olmaktadır. Aynı paralelde, ülkemizde yapılan bu sınırlı çalışmaların rahatlıkla bulunabileceği bir bilgi havuzu sistemi de bulunmamaktadır. Bu ikincil sınırlılık da Türkiye örneklerinin kitapta daha az yer almasına sebep teşkil etmektedir. |