Kitap Tanıtımı |
Günümüzde geniş kapsamlı ve hızlı bir değişim içinde olan dünyada her ülke, toplum, organizasyon ve birey payına düşeni yaşamaktadır. Her alanda gerçekleşen bu hızlı teknolojik gelişme ve bilgi ağı içinde bulunma gerekliliği dünya pazarını daraltmış, üründe hizmette ve insan gücünde artan rekabet kalite devrimini ortaya çıkarmıştır.
Kalite konusuna kapsamlı olarak yaklaşımda bulunan en son yönetim felsefesi olan toplam kalite yönetimi ve uygulamalarının, başta Japonya olmak üzere farklı ülkelerde çarpıcı başarılar kazanmasına rağmen ülkemizde özellikle kamu sektöründe arzulanan başarıyı sağladığını söylemek güçtür.
Birçok araştırmacının yanında uygulamaların içerisinde yer alan her konumdaki çalışan da bu başarısızlığın en önemli nedeni olarak üst yönetimin yeterli desteği vermemesini ve liderlik eksikliğini öne sürmektedir. Bununla birlikte yönetim ve organizasyon yazınında son 20 yılın en çok araştırılan ve tartışılan konularından biri de liderlik olmuştur. Özellikle dönüştürücü liderlerin astlarından normalin üzerinde performans elde ederek yeni bir örgütsel kültür oluşturdukları belirtilmiştir.
Kitap çalışması için bu konunun seçilmesinde TKYnin özellikle kamusal organizasyonlarda başarılı olabilmesi ve arzulanan sonuçları verebilmesi noktasında acaba liderlik bir hareket noktası olabilir mi? fikri yatmaktadır. Bu bağlamda kitabın amacı, TKY uygulamaları ile liderlik arasındaki ilişkinin teorik çerçevesini ortaya koyarak TKYne liderlik temelli bir bakış açısı kazandırabilmektir. |