Kitap Tanıtımı |
Satış sözleşmesi, ortaya çıktığı günden beri, insan hayatının vazgeçilmez bir unsuru olmuştur. Satış sözleşmesinin ticari hayattaki uygulamalarının yaygınlığı, devletlerin bir takım antlaşmaları kabul ederek bunları iç hukuklarının bir parçası haline getirmiş olmaları nedeni ile uluslararası ticaret hacminin artması, satış sözleşmesinin önemini iyice artırmıştır. Özellikle bu sözleşmenin ifa edilmemesi ya da gereği gibi ifa edilmemesi nedeniyle uygulamada çok sayıda dava açılmaktadır.
Ticari nitelikteki satış sözleşmesi, TTK'na göre tacir sıfatını haiz olan gerçek kişi veya tüzel kişi tacirler arasında yapılan satış sözleşmesidir. Yapılan satış sözleşmesinin ticari satış sözleşmesi olarak nitelendirilebilmesi için, sözleşmenin her iki taraf açısından da ticari bir amaçla yapılmış olması gereklidir. Ticari nitelikteki satış sözleşmelerinde, satıcı taraf, satış bedelinin ödenmemesi üzerine, satış bedelini tahsil edebilmek için alıcı aleyhine alacak davası açabileceği gibi, alacak davası açmadan doğrudan ilamsız icra takibi yaparak, bu takibin itiraza uğraması halinde ise itirazın iptali davası açabilecektir.
Bu çalışmada da, yaygın uygulaması nedeni ile ticari nitelikteki satış sözleşmelerinde, satış bedelinin tahsili için açılan itirazın iptali davaları bütün yönleri ile mevzuat, doktrin, uygulama ve Yargıtay kararları ışığında incelenmiştir. |