Kitap Tanıtımı |
Bilindiği üzere, Türk Ticaret Kanunu'nun 39. maddesi ve devamında düzenlenen ticaret unvanı, tacirin ticari işletmesine ilişkin işlemlerinde kullandığı addır, taciri diğer tacirlerden ayırt etmeye ve onu ticari işletmesi dolayısıyla ilişki kurduğu kişilere tanıtmaya hizmet eder.
Çalışmada, ticaret unvanına ilişkin TTK düzenlemesi, Kanun'da 6335 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikleri de kapsayacak şekilde ele alınmış; 6103 sayılı Türk Ticaret Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun?un ve Ticaret Sicili Yönetmeliği'nin ilgili hükümlerine ve Ticaret Unvanları Hakkında Tebliğ'e de değinilmiştir.
Çalışmanın birinci bölümünde; ticaret unvanı kavramı açıklanmıştır. Bu kapsamda, öncelikle ticaret unvanı tanımlanmış, hukuki niteliği ve Kanun?da düzenlenme biçimi üzerinde durulmuş ve benzer ayırt edici işaretlerden bahsedilerek bunlardan farkları ortaya konmuştur. Çalışmanın ikinci bölümünde; ticaret unvanının oluşturulması ve ilk oluşturulmasından sonra meydana gelen değişikliklerin ticaret unvanına etkisi incelenmiştir. Bu çerçevede; ticaret unvanının oluşturulmasında tacirin sıfatına göre unvanın çekirdek unsuru ve bütün tacirler bakımından geçerli olan ek kısmı ele alınmış ve "Ticaret Unvanının Devamı" başlıklı TTK md. 47 ile ticaret unvanının devrine ilişkin TTK md. 49'a değinilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde; ticaret unvanının kullanılması ve tescili zorunluluğu (TTK md. 39 ve 40), ticaret unvanının kullanılmasında tescil ile birlikte kazanılan tekel hakkı (TTK md. 50), tescilsiz ticaret unvanlarının nasıl korunduğu ve tescil edilmiş ticaret unvanı üzerindeki hakkı tecavüze uğrayan kişiye tanınan dava hakları (TTK md. 52) ile TTK md. 51'de yer alan bildirim yükümlülüğü ve cezai yaptırımlar üzerinde durulmuştur. Sonuç bölümünde; TTK'nın ticaret unvanına ilişkin getirdiği yenilikler ve değişiklikler kısaca özetlenmiş ve kişisel değerlendirme ve önerilerde bulunulmuştur.
Çalışmanın amacı; esas olarak TTK'nın ticaret unvanına ilişkin getirdiği yeni düzenlemenin eski TTK düzenlemesi ile karşılaştırılarak tanıtılması ve bu çerçevede Yargıtay uygulamasında ne gibi değişikliklerin olabileceğinin ortaya konulmasıdır. |