Kitap Tanıtımı |
Bu kitap, birkaç yıl önce başörtüsü yasağının yoğun olarak gündemde olduğu, pek çok öğrencinin okullarından ayrılmak zorunda kaldığı 90´lı yıllarda başörtülü öğrencilerin kişisel trajedilerini ele alan bir çalışma şeklinde tasarlandı.
Beş bölümde ele aldığımız çalışmamızın ilk bölümünde, başörtülü öğrenci olgusunu oluşturan faktörler üzerinde duruldu. İkinci bölümde ise başörtülü öğrencilerin toplumsal kökeni, modernizm, kentleşme, ekonomi ve aile gibi unsurlar incelendi. Üçüncü bölümde başörtülü öğrencinin hayatındaki değişmeler ele alındı. Bu bölümde başörtülü öğrencilerin okumaya, çalışmaya ve evliliğe ilişkin bakış açıları anlatıldlı. Dördüncü bölümde öğrencinin başını örtmesinin ardından çevresinde gördüğü değişmeler ve bu yüzden yaşadığı zorluklar işlendi. Beşinci ve son bölümde ise, başörtülü öğrenci olgusunu daha geniş olarak açıklayıcı olması bakımından birkaç öğrenciyle yapılmış ayrıntılı söyleşilere yer verildi.
Sahasında ilk sayılabilecek bu çalışma, başörtülü öğrencinin toplumsal kökenine ve geçirdiği yeniden toplumsallaşma sürecine bir yaklaşım denemesi olarak kabul edilmelidir. |