Kitap Tanıtımı |
6415 Sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu
Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanunun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik
Günümüzde terörizm, ülkemiz ve dünya bakımından uluslararası barış ve güvenliğe yönelik çok ciddi bir tehdit ve güvenlik sorunu hâline gelmiştir.
Terör örgütleri değişen ve gelişen küresel koşullara bağlı olarak ekonomik, sosyal ve siyasal alanlarda birtakım değişimler göstermekte, yeni imkanlar elde etmekte ve bu imkanları, amaçları doğrultusunda faaliyetlerini gerçekleştirmeye yönelik kullanmaktadırlar.
Küresel terörizmin ulaşmış olduğu uluslararası boyutlar göz önüne alındığında, terör örgütlerinin varlıklarının devamı ve faaliyetlerinin yürütülmesi için, büyük miktarda finansmana ihtiyaç duydukları, bu ihtiyacı ise yasal ve yasal olmayan birçok faaliyet ve yöntemle elde etmeye çalıştıkları görülmektedir.
Öte yandan, terörün uluslararası boyut kazanması ve terör örgütlerinin diğer organize suç örgütleri gibi uyuşturucu ticareti başta olmak üzere yasal ve yasal olmayan alanlarda da faaliyet göstermek suretiyle önemli miktarlarda gelir elde etmeleri nedeniyle terörle etkin bir şekilde mücadele için klasik tedbir ve uygulamaların yanında terör örgütlerinin finans kaynaklarının kurutulması amacıyla malvarlıklarının dondurulması gereği önemli ölçüde kabul görmeye başlamıştır. Böylece terörle mücadelenin var olan boyutlarına terörün finansmanı ile mücadele boyutu eklenmiştir.
Terör eylemlerini gerçekleştirenlerin yanında onları finanse edenlerin eylemlerinin suç sayılması ve bu eylemlerden dolayı cezalandırılması için gerekli ulusal ve uluslararası yasal düzenlemelerin yapılması fikri benimsenmiştir.
Demokrasiyi ve insan haklarını tehdit eden terörizm tehlikesi karşısında devletlerin kendilerini savunmak ve korumak için alınacak önlemlerin aynı zamanda hukuk devleti ilkesine, demokratik ve evrensel değerlere aykırı olmamasına özen gösterilmesi gerekmektedir. Anayasalarda düzenlenen temel hak ve özgürlüklerin korunması özgürlüklere saygı duyulması demokratik hukuk devleti ilkesinin gereğidir. Terörizmin önlenmesine yönelik getirilecek aşırı tedbirler kişi özgürlükleri ve kollektif özgürlükler üzerinde telafi edilemez etkiler doğurabilecektir. Bu amaçla yapılacak düzenlemelerde özgürlük ve güvenlik dengesinin özenle korunması gereğinin, terörizimle mücadelenin başarıya ulaşmasındaki önemi gözardı edilmemelidir. |