Kitap Tanıtımı |
Tatlı, Türk mutfağında her zaman önemli bir yere sahip olmuştur. Diğer gıdalara göre
özel bir yeri vardır. Geniş bir yelpaze içinde yer alan çok sayıda tatlı, geleneksel Türk
mutfağının vazgeçilmezleri arasında bulunmaktadır.
Özellikle halk mutfağında tatlı, bir yiyecek olmanın çok ötesinde sembolik anlamlar taşımaktadır. Tatlı çeşitlerinin tüketimine şöyle bir baktığımızda; hamurlu tatlıların ve aşurenin daha çok bayram, düğün, nişan gibi özel günlerde tüketildiği, meyveli tatlıların davetlerde, hoşaf ve sütlü tatlıların günlük yemeklerde yer aldığı gözlenmektedir.
Tatlılar kişiye manevi doygunluk sağlama yanında, ona sosyal yaşamında da itibar sağlayan yiyeceklerdir. Kişinin sosyal yaşamında diğer kişilere, yakınlarına, arkadaşlarına ikram edeceği şeyler içinde yiyeceklerin ve yemek davetlerinin ayrı bir değeri vardır. Saygının en önde gelen simgelerinden birisi de mükellef bir ziyafetle konukları ağırlamaktır. Bu mükellef ziyafet içinde çok değer verilen ve beğenilen bir tatlı bulunması, saygınlığa daha yüksek bir anlam kazandırmaktadır. Birçok kişi için tatlı, eli açıklığın, dostluğun, mutluluğun, neşenin ve başarının simgesidir.
Görünümü, kokusu ve tadıyla ayrı bir niteliği olan Türk tatlıları, manevi doyum sağlamada yüksek değere sahiptir. Türk mutfağı bu konuda farklı lezzet seçeneklerini biraraya getirerek, bu birleşimlerden farklı tatlar yaratmakta çok başarılı olmuştur. |