Kitap Tanıtımı |
İslâm'ın temel prensiplerinden biri olan şûra, son derece ehemmiyet arzettiği halde, üzülerek ifade etmek gerekirse, Sahabe-i Kirâm devrinden sonra ona gereği gibi önem verilmemiştir. Onu, insanın ne şahsî hayatından, ne de devlet hayatından çıkarıp atmak mümkündür. Çünkü şûrâ, gerek fert, gerek toplum ve gerekse devlet olarak hayatımızın siyasî, sosyal ve iktisadî bütün kesimlerini kapsamaktadır.
Şûra İslâmî devletin temel esaslarından birini teşkil etmektedir. Kur'an-ı Kerîm'in iki âyetinde "Onların işleri aralarında şûra iledir" ve "İş hususunda onlarla müşavere et" buyurularak meşveretle hareket etmek mü´minlerin sıfatlarından sayılmıştır.
Bu konuda Türkçe'de yazılan ilk eser olma özelliğini de taşıyan kitap bir giriş ve üç bölümden müteşekkildir. Ana başlıkları şöyledir: Şûra ve meşveret kavramları, İslâm'da şûranın kaynağı ve hikmetleri, İslâm ümmetini hayata hazırlama, Müslümanlarda aranan nitelikler ve şûra, Nasihat ve istişare, Doğrunun ve güzelin araştırılması ve istişare, İslâm'da Şûra'nın sistemleştirilmesi, Meşveretin konusu, Meşverette takip edilecek metod, Şûra üyelerinin vasıfları, Müsteşarın görevleri, Müşaverenin çeşitleri, Şûra kararlarının hükmü, Müşaverenin hükmü, Meşveretten sonra takip edilecek yol, Rasûlullah (s.a.v.)'in hayatından örnekler. |