Kitap Tanıtımı |
Kitap üç bölümden oluşmaktadır
İlk bölümünde amaç kavramı ve amacın sözleşme içeriğine dahil olması ele alınacaktır. Burada öncelikle amaç kavramı, amacın irade ve saik ile ilişkisi, hukuki işlemler bakımından ve bu çerçevede sözleşme bakımından amaç kavramı, sözleşmede tarafların ortak amacının bulunup bulunmadığı ve tarafların amacının hukuki bakımdan dikkate alınıp alınmayacağı sorunları inceleme konusu yapılacaktır. İlk bölümde ayrıca taraf amacına ilişkin ayırımlar bakımından asıl amacın ve kullanım amacının sözleşme içeriğine dahil olması ele alınacaktır.
İkinci bölümü, sözleşmelerde amacın gerçekleşmesi ve çökmesidir. Bu bölümde öncelikle "amacın gerçekleşmesi" ve "amacın çökmesi" kavramları açıklanacaktır. İkinci olarak imkânsızlığın konusu olarak amacın gerçekleşmesi ve amacın çökmesi ile imkânsızlığa ilişkin kanun hükümlerinin bu durumlara uygulanmasına ilişkin sorunlar ele alınacaktır.
Üçüncü bölüm ise, amacın boşa çıkmasıdır. Bu bölümde ilk olarak, "amacın boşa çıkması" kavramı ve bu kavramın, "amacın gerçekleşmesi" ile "amacın çökmesi" kavramlarından farkı açıklanacaktır. İkinci olarak amacın boşa çıkması durumunda uygulanacak hükümler inceleme konusu yapılacaktır. Bu bağlamda amacın boşa çıkmasının, clausula rebus sic stantibus öğretisi, temel hatası, işlem temelinin çökmesi öğretisi, sonraki imkânsızlık, Türk Medeni Kanun'unun ikinci maddesi (dürüstlük kuralı ve hakkın kötüye kullanılması) ve sözleşme boşluğu konuları ile ilişkisi ve bunlara ilişkin düzenlemelerin uygulama alanı bulup bulmayacağı sorunları ele alınacaktır. Üçüncü bölümde son olarak amacın boşa çıkmasının hukuki sonuçları incelenecektir. |