Kitap Tanıtımı |
Şu an Batının çıkarları açısından Somali büyük stratejik öneme sahip. En azından ABD çıkarları için bu böyle. Amerikanın mesele ile yakından ilgilenmesinin birbirine geçmiş üç sebebi bulunuyor. Birincisi Somalide İslâm, devletin kurulmasında önemli siyasi bir rol üstlenmeye başlayacak. Amerikanın, eğer Somali sorununa müdahil olacak ise yeni kurulmuş bir İslâm devletinde nasıl bir politika yürüteceğini de belirlemesi gerekiyor.İkinci olarak Amerika Somalideki muhtemel İslâm devleti ile ilişkilerini kesse dahi bölgedeki korsanların ticaret gemilerine yönelik oluşturduğu tehdit Batı müdahalesini yine gerektirecektir.Üçüncü sebep Amerikanın enerji ihtiyacıdır. Bu ihtiyaç nedeniyle oluşturduğu askeri mıntıka bölgelerinden biri ve en sonuncusu da Afrikadır ve ABD kıtanın batı kıyılarında bulunan petrolle yakından ilgilenmektedir.
Washingtona göre Somalideki devlet boşluğu ve iç savaşlar Bin Ladinlerin bölgeye tezgah açması ve Batının tüm dünyadaki çıkarlarına saldırılar düzenlemesi için yeterlidir. Dahası devletsiz ve anarşinin hâkim olduğu bir ortamda girişimci Somalililer kıyılarından geçen gemileri ele geçirmeyi bir fırsat olarak değerlendiriyorlar. Bunun adı her ne olursa olsun korsancılıktır. Ancak yabancı şirketlerin toksik atıklarını sularına bırakması yahut yasal olmayan balıkçılık yapmaları da Somalililer açısından birer korsanlıktır.
Tüm bunlar ülkede kalıcı barışın tesis edilmesi ve işler bir devlet kurumunun oluşturulmasını gerekli kılmaktadır. Peki, barış kimin için ve hangi yöntemlerle sağlanacak? Bu kitapta Somalideki devlet boşluğunun yarattığı sonuçlar ile bunlar arasındaki bağlantılar ele alınmakta ve sorunun çözümü için öneriler yapılmaktadır.
Somali: Kimlik İslami Hareketler ve Barış, hem tüm dünyada hem de Afrika özelinde, çatışma ve çatışma çözme üzerine yapılan siyasi ve akademik tartışmalara katkıda bulunma hedefiyle kaleme alınmıştır. Farklı gruplardan Somalili insanların (İslâmcılar, iş adamları, ulusalcı aydınlar, sıradan halk) uzun süreli barışın sağlanması ve işler bir devletin kurulması ve bunun önündeki engelleri nasıl algıladıklarını, bunlar hakkında ne düşündüklerini araştırıp; bu bağlamda Somalideki olayların anlaşılması ve yorumlanması için yeni bir bakış sunmakta ve mevcut şartlara uygun siyasal bir yapı önermektedir.Bu kitap, barışı sağlamak için çaba sarf eden aracıların ve siyasilerin bu tip çatışmaların arkasında yatan sebeplerin gerçek niteliğini anlamasında ve uygun iyileştirici stratejileri ve kurumları oluşturabilmelerinde, yardımcı bir kaynak olma özelliği taşımaktadır. |