Kitap Tanıtımı |
SOSYAL GÜVENLİK REFORMU İLE BİRLİKTE;
-İş Kazası Sayılan Haller, İş Kazasının Bildirilmesi Usul Ve Esasları
-İş Kazasında İşveren-Taşeron-İşçi Ve 3. Kişilerin Yükümlülük Ve Sorumlulukları
İş Kazasında Kaçak Çalıştırılan İşçi İle Hak Sahiplerinin Yapacakları İşlemler,
Anayasa Mahkemesi Ve Güncel Yargıtay Kararları
İş Kazalarının Soruşturulması, Trafik İş Kazaları
İş Kazasında Sağlanan Yardımlar İle SGKya Başvuru
SGKnın İş Kazası İşlemlerine İtiraz
Rücu Davaları Ve Emsal Yargı Kararları
Maddi Tazminat Ve Emsal Yargı Kararları
Manevi Tazminat Ve Emsal Yargı Kararları
Destekten Yoksun Kalma Tazminatı Ve Emsal Yargı Kararları
Peşin Sermaye Tabloları, Gelir Hesabı
Kaçınılmazlık Halinde Sorumluluk
İşk. -Mes. Hastalıklarında Başvurulacak Mahkeme Ve Temyiz Yolu
Örnek Dilekçe Ve Form Örnekleri
ÇSGB Bölge Müdürlüğüne İş Kazasının Bildirilmesi
Sosyal güvenlik reformu bağlamında yürürlüğe giren mevzuat kapsamında iş kazaları konusunda da çok kapsamlı değişiklikler yapılmıştır. Bu köklü değişikler, iş kazaları bakımından Avrupa Birliği ülkeleri arasında ilk sıralarda yer alan ülkemizdeki işyerlerini çok yakından ilgilendirmektedir. Keza iş Kazası sonucunda sadece kazalı işçi ve geçindirmekle yükümlü olduğu kişiler etkilenmemektedir. Aynı zamanda SGKnın rücu davaları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ilgili birimlerince uygulanan idari para cezası ve diğer yaptırımlar, işçinin iş kazası nedeniyle açacağı maddi manevi tazminat davaları ile ölümü halinde destekten yoksun kalanların açacağı tazminat davaları ile birlikte bu maliyetlere maruz kalan işyerlerinin mali dengesini sarsılmaktadır.
2008 Ekim ayı başında tüm hükümleri ile birlikte yürürlüğe konan SGKnın uygulama kanunu olan 5510 sayılı Kanunda yer alan iş kazası uygulamaları ilk defa bu kitapta tüm yönleriyle açıklanmış ve SSK uygulamaları ile karşılaştırmalar yapılmıştır. Diğer yandan iş kazalarının İş Kanunu ve Borçlar Kanunu boyutlarına da yer verilmiştir. Ayrıca iş kazası uygulamaları ile iş kazasından doğan SGKnın rücu davaları ve diğer yaptırımları, işçinin iş kazası nedeniyle açacağı maddi manevi tazminat davaları ile ölümü halinde destekten yoksun kalanların açacağı tazminat davaları bu eserde herkesin anlayacağı bir şekilde tüm yönleriyle ele alınmaya gayret edilmiştir.
Diğer yandan iş kazası işlem ve uyuşmazlıklarına ilişkin SGKya itiraz ve yargı yolları örnek dilekçe ve başvuru formlarına da yer verilerek ilgili kimselere rehberlik yapılmaya çalışılmıştır.
Bu kitap, belirtilen konularla ilgili lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimim ile mesleki tecrübelerimin birlikte değerlendirilmesi isteği ile en önemlisi başta gelen görevimin eğitim ve rehberlik olduğu bilincinden hareketle hiçbir maddi kaygı duymadan kaleme alınmıştır.
Eserin alanında ilk uygulamalı rehber kitap olma özelliğini taşıması sebebiyle bu ilk baskısının bir takım eksiklik ve hatalardan tamamen arınmış olması elbette ki mümkün değildir.
Kitabın bundan sonraki baskısının daha da mükemmele ulaşması elbette ki değerli okuyucuların; görüş, eleştiri ve önerileri ile mümkün olacaktır.
Kitabın basılmasına olan katkılarından dolayı Hakan KARAASLANa, genel koordinatör Tevfik SARISOYa, kitabın dizgisini büyük özenle hazırlayan Bilgin TERENe ve Adalet Yayınevinin diğer çalışanlarına,
En içten şükranlarımı sunuyorum. |