Kitap Tanıtımı |
Dünya finans piyasalarındaki liberalleşme akımının etkisiyle krediye dayalı finansman modelinin aşılarak, nitelikli ve zengin kaynaklara ulaşma arayışlarının, güvenilir ve çekici yatırım olanakları isteyen tasarrufçuların yatırım ihtiyaçları ile buluşması; finansal piyasaların önemi günden güne artmış, ortaya çıkan bu yeni ve özgün piyasa, geleneksel para piyasasının yanında yerini almaya başlamıştır.
Söz konusu finansal piyasaların hacminin zamanla büyümesi ve piyasada faaliyet gösteren tasarrufçuların elde ettiği getirilerin cazip olması, manipülatif faaliyetler marifetiyle, daha fazla kâr elde etmeye çalışan grupların da bu piyasalara dahil olma çabalarını beraberinde getirmiş, bu durum yeni suçların doğmasına neden olmuştur.
Ekonomik gelişmelerin de artmasıyla ortaya çıkan bu yeni suç tiplerinin ihdas edilmesi gereği hasıl olmuş, ticaret ve borçlar hukukunun müeyyidelerinin yetersiz kalması nedeniyle ceza hukukunun bu ekonomik alana müdahalesi zorunluluğu doğmuştur.
Yüksek lisans tez çalışmamızın konusunu da sermaye piyasası hukukundaki manipülasyon suçları oluşturmaktadır.
İki ana bölümden oluşan çalışmamızın birinci bölümünde; sermaye kavramı, unsurları, sermaye piyasaları, sermaye piyasası faaliyetleri ve piyasaya yön veren kurumlar incelenerek, piyasanın işleyişine dair genel bir tablo çıkartılmaya çalışılacaktır.
İkinci bölümde ise sermaye piyasası mevzuatı ele alınacak ve bu bilgilerin ışığında Ser. PK'nun Piyasa Dolandırıcılığı başlıklı 107'nci maddesi incelenecektir. Akabinde suçun unsurları, suça etki eden nedenler, uygulanacak usul ve hükümler, mevzuat ve yüksek yargı kararlarına değinilecektir. |