Kitap Tanıtımı |
Sağlık ve tıp hizmetlerinin sunumunda yaşanan hukuksal sorunların çözümlenmesi sürecinde, ulusal ve uluslararası düzeylerde pek çok hukuk kaynağına başvurulmaktadır. Aynı zamanda önemli birer pozitif kaynak niteliğini taşıyan bu hukuksal düzenlemeler, sağlığı etkileyen temel bileşenlerden olan çevresel etkenler, yaşam biçimi, genetik yapı ve sağlık hizmetleri sistemi göz önünde tutulmak suretiyle gerçekleştirilmektedir. Bu bağlamda, sağlık hukukuna özgü ilişkilerin düzenlenme konusu, amacı, içeriği ve kapsamları bakımından kendine özgü alt dalların (Tıbbî Sorumluluk Hukuku, Hasta Hakları ve Hastane Hukuku, Çevre Sağlığı Hukuku, İlaç Hukuku, Gen Hukuku, Sağlık Sigortası Hukuku, Tıbbî Etik gibi) bir araya getirilmesi suretiyle, disiplinlerarası, karma ve dinamik bir hukuk sistematiği görünümüne sahip 'Sağlık ve Tıp Hukuku' alanı oluşturulmuştur.
Başta hekimler ve tüm sağlık çalışanları olmak üzere, ilgili hukukçular için, pozitif hukuk kaynaklarını içeren ve aynı zamanda bir uygulama kılavuzu ya da temel başvuru metni niteliğini taşıyan bu kitap, sağlık ve tıp hukukuna ilişkin ulusal mevzuat ve uluslararası kaynakların Önemli bir bölümünü içerecek biçimde derlenmesi amacına yönelik bir çalışmanın ürünüdür.
Esasen bir 'Mevzuat Derlemesi' niteliğindeki kitabımız iki ana bölüme ayrılmaktadır: Kitabın 'Ulusal Mevzuat' başlıklı birinci bölümünde, sırasıyla; Önce, anayasa ve bazı temel yasalardaki ilgili hükümler ile bazı özel yasalara, daha sonrasın da, düzenleyici idarî işlemler arasından seçilmiş önemli tüzükler, yönetmelikler ve yönergelere yer verilmiştir. Uluslararası kaynaklara ayrılan ikinci bölüm ise, başta Dünya Sağlık Örgütü Anayasası ile Dünya Hekimler Birliği Bildirgeleri olmak üzere, sağlık ve tıp hukukuna ilişkin diğer bazı önemli uluslararası hukuk metinlerini içermektedir. (Önsöz). |