Kitap Tanıtımı |
Türkiyenin faili meçhul cinayetlerle hesaplaşabilmesi için, ülkenin aydınlarına yönelik ilk derin devlet cinayetlerinden biri olan Sabahattin Alinin öldürülmesi olayı ile işe başlanmalıdır.
Üzerinden 64 yıl geçmesine karşın sır perdesi kaldırılamayan cumhuriyet dönemimizin ilk aydın cinayetlerinden biri duruyor önümüzde. Bunu çözemezsek, Aksoy, Üçok, İpekçi, Mumcu, Hablemitoğlu ve diğer cinayetleri asla çözemeyiz.
Ve bu sır perdesi bizim yüzümüzde, yüreğimizde gelecek kuşaklara utanç olarak kalır
Türkiye, öldürülmesinin üzerinden 30 yıl geçinceye kadar Sabahattin Ali cinayetini konuşmaya bile korktu. Gazeteci Kemal Bayram, 1978 yılında Sabahattin Alinin hayatta olan yakın dostları, dönemin aydınları, sanatçıları başta olmak üzere 35 kişi ile konuşarak, hatta onun ölüme gönderilmesinde rolü olduğu ileri sürülenlerle, katiliyle, otopsiyi ve yapan doktor ile görüşerek sır perdesini biraz olsun araladı.
Sabahattin Ali hakkında yazılan bütün araştırma ve kitaplara referans olan bu kaynak eserde, cinayet romanlarını gölgede bırakacak bilgiler yer alıyor. Sabahattin Alinin derin devlet tarafından hazırlanan bir komplo ile öldürüldüğü bütün açıklığıyla ortaya konuyor.
Sol aydınların yanı sıra, Demokrat Partinin önemli isimlerinden Samet Ağaoğlu bile ünlü yazarın komploya kurban gittiğini kabulleniyor. Sabahattin Aliyi milli hislerle öldürdüğünü söyleyen Ali Ertekin, Milli Emyinete çalıştığını itiraf ediyor.
Gerçeği tüm açıklığıyla ortaya çıkarmak ise bizim kuşağımızın namus borcu olmalı. Kemal Bayramın kitabı, bu borcun ödenmesi için ilk ışığı bizim için yakıyor. |