Kitap Tanıtımı |
Liberal mitolojiye göre, 1980´li yıllar "Komünizm"in nihai çöküşüne, 1990´ların başları ise kapitalizmin, serbest piyasa ekonomisinin ve liberal düşüncenin nihai zaferine sahne oldu. Rusya´da "kapitalizmin restorasyonunu" büyük bir mutluluk ve güvenle selamlayan Liberalizm bize gerçeğin ne kadarlık bir bölümünü yansıtıyor?
Rusya´da "kapitalizmin restorasyonu"nun öyküsünü bir de Boris Kagarlitski´den dinleyelim. 1970´lerin sonlarından başlayarak SSCB´deki totaliter düzenin önde gelen muhaliflerinden ve eleştirmenlerinden olan Kagarlitski, eleştiri oklarını bu kez "yeni düzen"e yöneltiyor: Düzen değişti, ama "egemen"ler değişti mi? Özelleştirme ne pahasına oldu, kimleri zengin etti? Yeni düzenin "kahramanları" kimler? Ve en önemlisi, "serbest piyasa ekonomisi", Liberal mitolojinin iddia ettiği gibi, yanında mutlaka siyasal demokrasiyi de getiriyor mu? Yoksa eskisinden sadece iktidar mekanizmalarında ve isimlerde küçük farklılıklar taşıyan yeni bir totaliter düzen mi egemen oluyor Rusya´da?
Kagarlitski´nin çalışması yalnızca bir yakın tarih yazımı değil; demokrasi ve iktisadi yapılanma, devrim ve karşı devrim, komünizm ve kapitalizm ilişkileri hakkında; Liberal ideolojinin yeni gözdesi "yeni dünya düzeni" hakkında önemli kuramsal açılımlar da getiriyor. |