Kitap Tanıtımı |
Nazım Hikmet´in eserleri birçok dile çevrilmiş olsa da, şairin, kozmopolit bir Osmanlı ailesinin üyesi olarak 1902 yılında doğuşundan, 1963 yılında Moskova´da sürgünde ölmesine kadar tüm yaşamını ele alan bu kitap, Nazım hakkında herhangi bir dilde yazılmış ilk kapsamlı biyografi. Romantik Komünist, hapishane koşullarında bile siyasi cesaret ile sanatsal yaratıcılığı birleştirmeyi başarmış bir yazarın öyküsü. Kişisel tanıklıklardan ve yeni arşiv belgelerinden yararlanılarak hazırlanan bu çalışmada, Nazım´ın kendisi de çağının en önemli şairlerinden biri olarak sivriliyor.
"Bu biyografinin çok iyi gösterdiği gibi, Nazım Hikmet´in ´filmlere konu olacak´ kadar ilginç bir yaşamı var. Nazım Türk olmasaydı, çok daha büyük bir üne sahip olurdu diye düşünüyor insan. [...] Nazım´ın bu biyografisi, Picasso, Tzara, Artaud, Sartre, Neruda, Aragon, Breton ve geçtiğimiz yüzyılın daha birçok büyük sanatçısının övgülerini kazanacak kadar önemli bir edebi ve siyasi kişiliğe karşı başarıyla yerine getirilmiş bir görev olarak anılacak."
- Prof. Talat S. Halman, Ankara Bilkent Üniversitesi-
"Türkiye´nin XX. yüzyılda yetiştirdiği en büyük şair olan Nazım Hikmet, yaşadığı çalkantılı yıllarda birbirine muhalif edebi ve siyasi gruplarca kah övülmüş kah yerilmiştir. [...]
Tutkuyla bağlı olduğu ülkesinin ve halkının sorunları üzerine en dokunaklı dizeleri yazmış olan bir şairin sürgünde ölmesi kaderin trajik bir cilvesidir. [...] Göksu ve Timms, hakkında tartışmaların dinmediği dev şairin dengeli bir portresini sunmak için kılı kırk yaran bir araştırma yapmışlar. Bu çabaların sonucunda da, ortaya bu son derece ilginç ve yararlı kitap çıkmış.
- Dr. Rona Bengisu, Londra Üniversitesi Şarkiyat ve Afrika Araştırmaları Okulu-
"Gerek XX. yüzyıl Türk edebiyatında gerek Türk siyasi bilincinde eşsiz bir yere sahip olan şair Nazım Hikmet üzerine bilimsel nitelikte bir biyografinin yayımlanması gerçekten çok önemli bir olay. Çok kapsamlı ve ustalıkla yürütülmüş bir araştırmanın sonucunda, ortaya sürükleyici ve büyüleyici bir kitap çıkmış."
- Dr. Celia Kerslake, Oxford Şarikat Enstitüsü-
(Arka Kapak) |