Kitap Tanıtımı |
Dr. Rıza Nur parlak bir kişiliğe sahipti. O, kendi zamanında kahraman olarak görülüyordu. Elbette böyle görülmesinde hızlı bir İttihatçı, hararetli bir Türkçü, önemli bir bilim adamı, incelikli bir sanatçı, müdakkik bir tarihçi ve Kemalist inkılabların doğması ve yerleştirilmesinde öncü rol oynamış bir kişi olması gibi pek çok özelliğe sahip olmasının büyük bir payı var. Hatıralarında bu özelliklerinin her birini ayrıntılı bir şekilde anlatır.
Dr. Rıza Nur, kronik bir muhaliftir aynı zamanda. Mustafa Kemale karşı da, İnönüye karşı da radikal bir muhalefet örneği sergilemektedir. Onların kurdukları düzenin acımasızlığı karşısında önceleri sesini yükseltmekten çekinmiş ise de hatıralarını kaleme alarak yeni düzenle kalemi aracılığı ile hesaplaşmıştır. Sistemle hesaplaşırken kendini de unutmaz Rıza Nur. Hatıratında kendisini de acımasızca eleştirmeyi ve vicdanıyla hesaplaşmayı bilmiştir. Samimiyetini ve iddialarının doğruluğunu göstermek ve kendisine karşı başlatılan karalama kampanyalarını geçersiz kılmak için, kendi aleyhindeki olayları da bir bir anlatır. Hatıralarının önemi de bu samimiyete dayanır.
Hatıratın birinci cildinde Rıza Nur, Osmanlının son günlerini, Cumhuriyetin kuruluş devresini, İttihatçıların Avrupada geçirdikleri zamanları ve kendisine dair meseleleri okuyucuyla paylaşır. İnönü Kavgası alt başlıklı ikinci cilt, adından da anlaşılacağı üzere Rıza Nurun İsmet Paşa ile kavgasına ve Lozan görüşmelerinin perde arkasına ışık tutar. Hatıratın son kitabı olan Atatürk Kavgası alt başlıklı üçüncü ciltte ise Atatürke dair görüşlerini açık ediyor.
Dr. Rıza Nurun Hayat ve Hatıratım adlı eseri, yakın tarihi daha iyi anlayabilmek adına önemli bir eser. |