Kitap Tanıtımı |
"...Her ne kadar günümüzde insanlar, tecrübe edindikçe karar verme süreçlerine mantıklı hakim olur denilse de bunun doğru olmadığı ve kişinin özünü meydana getiren toplumsal kültür kodlarının mantığını esir aldığı yadsınamaz bir gerçektir.
Bu kişilerin risk algılamasını, risk yönetimlerini direk olarak etkileyen başlıca olgudur. Kişinin başta aile ve ardından genişleyen sosyal çevresinde yüklendiği inisiyatifler onun algı mekanizmalarını etkileyen birincil özellikleridir. Bu da direk olarak o kişinin karşı karşıya kaldığı risklere nasıl baktığının belirleyicisi durumundadır. Aslında kişilerin risk değerlendirme becerileri oldukça basittir. Toplam dört kavrama dayanır. Cesaret, çekimserlik, korku ve empati algısı.
Bu dört olgu da kişiye doğum çığlığı attığı toplumda verilir. Ama her insan da bu aynı olmaz. Çünkü ölçüleri farklıdır. Dolayısı ile kimi zaman cesaret üstün gelir, kimi zaman da çekimserlik ve ya diğerleri. Risk analizi dediğimiz kavramsal algı da temelde bu dört esasın birleşimidir ve her insanda rengi değişik olur. Burada önemli olan husus zarar ve ziyan hesabının iyi yapılmasıdır. Fakat ne ölçüde yapılacaktır. Bu ölçüt te her insanda bulunan fakat miktarı aynı olmayan empati algısı ile gerçekleşir..." |