Kitap Tanıtımı |
RiSALE-i NUR KÜLLiYATI içinde özel bir yeri olan Mesnevî-i Nuriye (El Mesneviyy-ül Arabi) adlı eser, Bediüzzaman Hazretlerinin, kendi ifadesiyle eski Saidden yeni Saide geçtiği dönemin meyvesidir.
Aslı Arapça telif edilen bu eser, yine müellifinin ifadesiyle Risale-i Nurun bir nevi çekirdeği ve fidanlığı hükmündedir.
Bu Arapça mecmua, daha sonra , Bediüzzamanın küçük kardeşi ve kendisinden on beş sene ders almış olan Abdülmecid Nursî tarafından Türkçeye tercüme edilmiştir.
Mesnevi-i Nuriye, tevhide dair çok mühim meseleleri ihtiva eden LEMALAR, REŞHALAR, LASiYYEMALAR, KATRE, HUBAB, ZEYL-ÜZ ZEYL, HABBE, ZÜHRE, ZERRE, ŞEMME, ONUNCU RiSALE, ŞULE, NOKTA isimli bölümlerden meydana gelmektedir.
Okuyucularımızın, özellikle NURDAN KELiMELER ve CÜMLELER ve SORULARLA RiSALE-i NUR DERSLERi adlı kitaplarıyla tanıdığı Alaaddin Başar, Risale-i Nurun daha iyi anlaşılmasına yönelik bir çalışmayı daha istifadelerimize sundu: RiSALE-İ NURDAN DERSLER.
İsminden de anlaşılacağı gibi, ileride yeni bir seri olmasını düşündüğümüz bir çalışmanın bu ilk eseri, asıl risale metni ile omuz omuza duran şerh kabilinden açıklamalardan oluşuyor.
RiSALE-i NURDAN DERSLERin bu ilk kitabı, Mesnevî-i Nuriyeden ZERRE ve ŞEMME risalelerinin izahlarını ihtiva etmektedir.
Hem Mesnevî-i Nuriye kitabının, hem de Zerre ve şemme risalelerinin seçilmiş olması elbette bir takım mühim maslahatlara binaendir. Bu maslahatların en birincisi söz konusu risalelerde geçen bahislerin Risale-i Nur Külliyatının umumu ile bağlantılı olmasıdır.
Böylece, Zerre ve Şemme üzerine çalışılan bu derslerin, Risale-i Nurun bina edildiği temel meselelerin açıklanması yolunda önemli bir hizmet göreceğini ümit ediyoruz. |