Kitap Tanıtımı |
Pilavdan Dönenin Kaşığı Kırılsın dostluğa, birlikte mücadeleye, dayanışmaya dair bir oyun. Üç arkadaşın 20 yıllık bir süreçte yaşadıklarının, aralarındaki ilişkinin, eğilimlerinin ve kişiliklerinin değişiminin hikayesi. Kavgaların, dostlukların, güzel günlerin, zor zamanların, hayallerin ve hayal kırıklıklarının hikayesi. Biri hastalansa diğerinin de yatağa düştüğü çocukluk günlerinden, hiçbir konuda anlaşamayıp yine de yan yana durmaya çalıştıkları orta yaşlarına kadar geçen zamanın hikayesi.
Pilavdan Dönenin Kaşığı Kırılsın Türkiyeye, Türkiyedeki muhalif harekete, solun yaşadığı serüvene dair bir oyun. Üç arkadaşın hikayesinden yola çıkarak sol hareketin sorunlarını, dönüşümünü, muhalif karakterini yitirişini tartışan bir oyun. Darbelerin, post-modern darbelerin, yıkılan duvarların, sisteme entegrasyonun, yeni muhalif hareketlerin ortaya çıkışının hikayesi. Hapisliklerin, köşe dönmeciliğin, savrulmaların, unutulan değerlerin, "şemsiyem var diye ıslanmayacağını zannederken yoldan geçen bir araba tarafından ıslatılmanın" hikayesi. Bir anlamda Türkiye'nin yirmi yılının hikayesi.
Pilavdan Dönenin Kaşığı Kırılsın BGST Yayınlarının ikinci oyun kitabı. Cüneyt Yalaz, Sevilay Saral ve Uluç Esen tarafından kolektif bir çalışmayla yazılan oyun ilk kez 2003 yılında seyirciyle buluşmuştu. Türkiyenin, tiyatro edebiyatında pek değinilmeyen bir dönemine (1980-2000) odaklanan Pilavdan Dönenin Kaşığı Kırılsın şimdi tüm kitapçılarda. |