Kitap Tanıtımı |
Bu kitap, Picasso´nun farklı yer ve tarihlerde, farklı kişilere verdiği demeçlerini, belli konulardaki görüşlerini kapsıyor.
Picasso, geçtiğimiz yüzyılın dörtte üçüne tanık olan, plastik sanatlarda büyük dönüşümler yaratan, renkli kişiliği ve sanatçılığının yanı sıra politik tavrıyla da öne çıkan bir sanatçıdır. Bütün bunlar, hakkında en çok konuşulan, deneme ve kitaplar yazılan, alıntılar yapılan bir sanatçı olmasına yetmiştir. Oysa, kendisi hakkındaki yazıların hemen hepsinde dikkate değer doğrudan alıntılar çok azdır; çoğunun kaynağı da belirsizdir. Hakkında çıkan bütün yayınlar içinde, Picasso´nun bizzat kendisinin onayladığı sadece üç belge vardır: Amerikalı eleştirmen Marius de Zayas´a 1923´te verdiği demeç; 1935´te Christian Zervos´un kaydettiği demeç; ve Jerome Seckler´in savaş sonrası gerçekleştirdiği görüşme. Kitapta, bu üç belgenin tamamını ve ayrıca sanatçının yakın çevresi tarafından kaydedilen görüşleri bulacaksınız.Dore Ashton, bu kitapta bunları belli konu başlıkları altında toplayarak okuyucuya kolaylık sağlamayı hedefliyor.
Sanatçılar, sanat hakkında konuşmaktansa, sanat yapmayı yeğlerler. Kuramlar, genellikle, başkaları tarafından ve sonradan oluşturulur. Bu, özellikle Picasso´nun sanatı için böyledir. Bugüne kadar, bizler Picasso´nun sanatı hakkında yazılanları okuduk, tartıştık. O ise, kendi sanatı için kaleme alınan açıklamalara "edebiyattan başka birşey değil" diyerek karşı çıkmış, en azından, onları alaya alıp geçmiştir. Ama ne olursa olsun yazılanları önemsemeden edemiyoruz. Bugün biliyoruz ki, Picasso, artık Picasso´dan ibaret değildir. Bu kitap, bütün bunları tekrar düşünüp yorumlamamız için bir fırsat sunuyor bizlere. Evet, şimdi söz Picasso´da...
(Arka Kapak)
Kitaptan bir bölüm |