Kitap Tanıtımı |
Günümüzün sanal vurgulu dünyasında, hammaddeler, elle tutulur olan şeyler, günlük emeğin teri, şaşaalı adlarla sunulan uluslararası antlaşmaların ardında yatan hesaplar, pazarlıklar hep gözlerden ırak kalıyor. Oysa dünyada olup bitenleri anlamanın tek yolu belki bu ayrıntılara yeniden yaklaşmak, yakından bakmak. Pamuk Ülkelerine Yolculuk, pamuk üreticilerinin, sanayicilerinin, lobicilerinin, tüccarlarının peşinden Mali´den ABD´ye, Fransa´dan Çin´e, Brezilya´dan Mısır´a, Özbekistan´a dünyanın dört bir yanına seyahat ederken şirket küreselleşmesinin gizli yüzünü, uluslararası platformlarda dikkate alınmayan hayati ayrıntıları bir masal diliyle anlatıyor bize, "Küreselleşme Üstüne Küçük Elkitabı" altbaşlığının hakkını vererek.
YAZAR HAKKINDA:
Orsenna 1947´de Paris´te doğdu. Gerçek ismi Erik Arnoult´dur. Felsefe ve siyasal bilimler okuduktan sonra, ekonomiyi seçti. 11 yıl boyunca uluslararası finans ve kalkınma ekonomisi dallarında araştırmalar yaptı ve ders verdi. 1981´de Kooperasyon Bakanlığı´nda bakanlık müşaviri olarak çalıştı. 1981-84 arası, Mitterrand´ın kültür müşaviri olarak Élysée Sarayı´nda bulundu. Temmuz 2000´den beri Danıştay üyesi.
İdari faaliyetlerinin yanı sıra romanlar yazmış, tarih ve seyahat alanlarında eserler vermiş olan Orsenna, 1978´de Roger Nimier, 1988´de Goncourt Ödülü´nü aldı. Dokuz Gitarda Dünya Tarihi ve Uzun Zamandan Beri adlı eserleri Can Yayınları´ndan çıkan yazarın diğer eserlerinden bazıları şunlardır: Loyola´s blues (1974), Grand amour (1993), La Grammaire est une chanson douce (2001), Madame Bâ (2003), Les Chevaliers du subjonctif (2004), Dernières nouvelles des oiseaux (2005), La Révolte des accents (2007), La Chanson de Charles Quint (2008).
Erik Orsenna, 28 Mayıs 1998´de Fransız Akademisi´ne seçildi. Pamuk Ülkelerine Yolculuk (Voyage aux pays du coton) 2006´da Ekonomi Kitabı Ödülü´nü aldı. |