Kitap Tanıtımı |
Osmanlı İmparatorluk Dönemi geçirdiği evrelere göre değişik kültürlerle daima etkileşim halinde olmuştur. Bir kültür ne kadar karmaşık ve gelişkin olursa, geleneksel giyim tarzları da o ölçüde, estetik, hiyerarşik ve çeşitli olmaktadır.
Giyim, maddi kültürün en dolaysız öğelerinden ve kolayca gözle görülür parçalarından olması nedeniyle değişik kültürlerle içiçe yaşamaktadır. Osmanlı Dönemi kadın giyimlerinin belli kültürel belirlemelere göre anlamlar kazandığı görülmektedir.
Türk kültür ve estetiğinin bütün inceliklerini üzerinde toplayan, Türk Dokuma ve kumaşları, doku özelliği, desen ve işleme zenginliği yönünden ayrıca Dünya kumaşçılığı içinde önemli bir yere sahip olması nedeniyle, bu özellikleri taşıyan giyimlerde ayrı bir öneme sahiptir.
Osmanlı Dönemi kadın giyiminin özelliklerini, inceleyen ve ilgi duyanlara sunulan bu kitap üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Osmanlı Dönemi kumaş, renk, desen, süsleme, çeşit özellikleri, ikinci bölümde, Osmanlı saray kadınlarının ünvanlarına göre giyimlerinde kullanılan aksesuarın yeri ve önemi, üçüncü bölümde 14-19. yüzyıl kadın giyim özelliklerini tanıtılmıştır. Türk giyim kültürünün tarihi gelişmeleri incelenerek, bugünkü giyim anlayışına yansıtılmasına katkı sağlaması dileğimizle.
(Önsöz) |