Kitap Tanıtımı |
"Osmanlı Projesi" Türkiye´nin en büyük fikir projesi ve bugüne kadar Osmanlı Tarihi üzerinde hazırlanmış en büyük araştırma oldu. Türkiye´nin ve dünyanın en önemli Osmanlı uzmanlarının yer aldığı çalışmamızda, önce Osmanlı tarihi konusunda önde gelen bilim adamlarından oluşan bir Yayın Kurulu teşkil edildi. Yayın Kurulu´nun tesbit ettiği konu başlıklarına göre araştırma yazılarının siparişleri verildi. Bunun için dünyanın 56 ülkesinden 497 ve Türkiye´den 1536 olmak üzere 2033 bilim adamı ve uzmanla temas kuruldu. Türkiye dışındaki bilim adamlarından 221, Türkiye´deki bilim adamlarından 968 olmak üzere toplam 1189 bilimsel yazı Yayın Kurulu´na intikal etti. Bu yazılardan 138´i Türkiye dışından ve 672´si Türkiye´den toplam 810 bilimsel makale eserimizde yer aldı. Yayınlanmayan yazıların büyük çoğunluğu da aslında bilimsel nitelikte idi; ancak tekrarlardan kaçınma, şekil şartlarına uymayış gibi gerekçeler yazıların yayınlanmamasında etkili oldu.
Yayınlanan yazıların tamamı da orijinal olup, daha önce herhangi bir dilde yayınlanmamış yazılardır. Bunların büyük çoğunluğu arşiv kaynaklarından yararlanılarak hazırlanmıştır. Bu araştırmalar yapılırken başta Başbakanlık Osmanlı Arşivi olmak üzere 33 ülkenin arşivlerinden faydalanılmıştır.
Eserimiz, 12 cilt ve toplam 9.244 sayfadan meydana gelmektedir. 1. ve 2. ciltler Siyaset, 3. cilt İktisat, 4. ve 5. ciltler Toplum, 6. cilt Teşkilat (idari teşkilat, hukuk sistemi, askeri teşkilat), 7. cilt Düşünce, 8. cilt Bilim, 9., 10. ve 11. ciltler Kültür ve Sanat, 12. cilt Hanedan (biyografi ve bibliyografya) başlıklarını taşımaktadır. "Osmanlı", bir ansiklopedi, kronolojik bir klasik siyasi tarih çalışması veya birkaç bilim adamının yazdığı bir tarih kitabı değildir. Osmanlı hakkında siyasi, iktisadi, sosyal, kültürel, bilimsel ve felsefi açıdan ilk defa bu derece kapsamlı bir çalışma yapılmıştır. Kısaca, Amerikalı bir bilim adamının ifadesi ile bu, "bir milletin kendi tarihi hakkında yapabileceği en büyük araştırma projesi"dir.
(Sunuş´tan) |