Kitap Tanıtımı |
Ortadoğu Yıllığının beşinci kitabına ulaşmış olmamız, bu projenin geçici bir çalışma olmadığını, aksine Türkiyede ihtiyaç duyulan bu alanda, öğrencilerin ve Ortadoğuya ilgi duyanların bilgi ile buluşturulması konusunda kalıcı bir hizmet sunma amacında olduğunu ispatlıyor.
Bu projenin uzun soluklu bir proje olduğunu ve amacımızın; okuyucu ve araştırmacıların, ilgilendikleri ülke konusunda geriye dönük olarak inceleme yapabilecekleri, bilgi ağırlıklı faydalı bir veri tabanı oluşturmak olduğunu daha önce belirtmiştik. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmaya son verme konusunda üzerimize düşeni yapmak kaygısıyla yola çıktığımızı ve fikir ve analizlerin ancak doğru bilgi üzerine inşa edilebileceğini de ısrarla vurgulamıştık.
2009 Yıllığında da, önceki yıllarda olduğu gibi, Türkiyenin İran politikasının incelendiği birinci bölümün ardından, ikinci bölümde, Çekirdek Ortadoğu olarak adlandırdığımız bölgede yer alan diğer 15 ülkenin, ilgili yıla ait gelişmeleri ele alınmaktadır. Üçüncü bölümde ise, 2009 yılından bağımsız bir şekilde Ortadoğu ile ilgili makalelere yer verilmiştir.
Önceki yıllıkların önsözünde belirtildiği gibi, söz konusu olan bir yıllık olduğu için, atıflar ve kaynakça konularında farklı bir yöntem izlenmiştir. Okuyucuyu sıkmamak amacıyla, yararlanılan gazetelerin ve haber ajanslarının bir kısmı internetten alınmasına rağmen, internet adresleri verilmemiş, sadece haberin ismi, hangi gazete ya da haber ajansından alındığı ve haberin yayınlandığı tarih bilgileri yazılmıştır.
Söz konusu haberlerin asıllarına ulaşmak isteyen okuyucuların, ilgili gazete ya da haber ajanslarının internet sitelerinden, haber başlığı ve tarihini yazmak suretiyle arama yapmaları yeterli olacaktır.
Ortadoğu Yıllığının bu aşamaya gelmesine katkıda bulunan tüm yazarlarımıza; özellikle de kitabın basımı ve dağıtımı konusunda, akademik dünyaya katkı amacını en önde tutan Küre Yayınlarına teşekkür ediyoruz.
Kemal İnat - Muhittin Ataman - Cenap Çakmak |